Сменят половината български посланици в чужбина

Сменят половината български посланици в чужбина

Близо половината от 80-те български посланици в чужбина трябва да бъдат сменени до края на тази година. Ротацията им вече се подготвя в Министерството на външните работи.
Трябва да бъдат сменени всички дипломати, които са изпратени на задграничен мандат до края на 2014 г.
Повечето от тях са били пратени като посланици дори през 2013 и 2012 г., като мандатите им бяха удължени заради българското председателство на Съвета на ЕС.
Заради големия обем на предстоящите смени външната министърка Екатерина Захариева продължи с още месец мандатите им и ротацията вероятно ще бъде одобрена от правителството през септември.
Целта на вицепремиерката била този път да не се изпращат хора по т.нар. политическа квота, а само професионални дипломати.
Правителството вече одобри изпращането на президентския съветник Атанас Кръстин в Москва. Той всеки момент трябва да замине, защото досегашният Бойко Коцев вече е освободил поста и посолството е с временно управляващ.
Посланици ще останат двама бивши служебни министри на външните работи - Марин Райков и Ради Найденов.
Първият, който бе и служебен премиер, ще смени поста в Рим с този в Лондон. Найденов пък от Берлин трябвало да замине посланик в Швейцария. Нова мисия щяло да има и за сегашната ни посланичка в Берн Меглена Плугчиева, но все още не е ясно къде ще отиде тя, защото имало варианти за немскоезична или балканска държава.
Настоящият ни посланик в Лондон Константин Димитров, който е бивш зам.-министър на външните работи, обаче щял да се прибере в София.
Шефът на Държавна агенция “Разузнаване” Драгомир Димитров да бъде освободен от поста му, предложи в сряда правителството на президента Румен Радев.
Шеф на службата трябва да стане досегашният му заместник Атанас Атанасов, който е кадрови разузнавач. Атанасов бе назначен за зам.-шеф на ДАР през април тази година.
Драгомир Димитров е освободен от поста му по негово желание. Той ще замине като генерален консул на България в германския град Мюнхен.
Преди две седмици Министерският съвет одобри назначението на Димитров като дипломат.
Освобождаването му обаче се забави, за да бъде съгласуван новият шеф на разузнавателната агенция с президента Румен Радев. Въпреки че по закон разузнаването е подчинено на Министерския съвет, неговият началник се назначава с указ на държавния глава.
Драгомир Димитров вече е работил в Германия като част от екипа на посолството в Берлин като офицер за свръзка.
Веднага след това си назначение той стана шеф на бившата Националната разузнавателна служба, а след това оглави и ДАР.

19.07.2018, 15:20 часа
616 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha