Обвиненият за убийството на Дамла още не си е признал

Обвиненият за убийството на Дамла още не си е признал

До средата на септември трябва да бъде даден ход на делото за убийството на 7-годишната Дамла от Момчилград. Точно 7 месеца след като тялото на детето беше открито в жилището на родителите, прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу основния заподозрян - 25-годишния първи братовчед на момичето Мехмед Хасан.
“На този етап не мога да кажа каква ще бъде стратегията ни по време на делото. Все още не съм се запознал с обвинителния акт”, заяви Павел Гатев, служебен защитник на задържания като заподозрян за убийството. Адвокатът допълни, че ще има достатъчно време да обсъди с Мехмед различните възможности за протичане на процеса. Според Гатев все още не е ясно дали задържаният ще поиска съкратено производство по делото, при което да признае всички обвинения срещу него и така наказанието му да бъде редуцирано с 1/3. Повдигнатото обвинение е за убийство на малолетно дете в безпомощно състояние и по особено жесток начин.
В случая предвиденото наказание е лишаване от свобода от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. От окръжната прокуратура в Кърджали категорично заявиха, че няма да кажат какво наказание ще искат за Мехмед Хасан, докато не започне процесът срещу него. От прокуратурата не уточниха и какви са мотивите за извършване на убийството. Използвана беше общата формулировка, че престъплението е извършено, за да бъде прикрито друго престъпление. Дамла била прекрасно дете, винаги усмихнато.
Според запознати със случая младият мъж е влязъл в жилището, за да краде пари. Той е знаел, че в апартамента на близките му има пари, защото ден преди да извърши престъплението, Мехмед поискал от майката на Дамла 50 лева назаем и ги получил.
Знаел, че майката е нощна смяна, защото той работел в същото предприятие. Необезпокояван, влязъл в апартамента, в който сама спяла малката Дамла. Мъжът имал ключ от жилището. Той започнал да рови по стаите, за да открие пари. Докато тършувал, момичето се събудило от шума, и започнало да вика уплашено. Тогава Мехмед се стреснал, притиснал носа и устата ѝ и я задушил, за да млъкне. По-късно залепил лицето на детето с тиксо. След това напуснал жилището, без да търси пари. От извършената съдебномедицинска експертиза на тялото на Дамла категорично се установява, че причина за настъпването на смъртта на детето е задушаване (механична асфикция) от затискане и запушване на дихателните отвори - уста и нос.
Бруталното убийство на детето буквално взриви малкото родопско градче, където всички се познават ако не по име, то поне по физиономия. Безжизнената Дамла беше открита в семейното жилище от майка ѝ Садет Муса, когато тя се върнала от нощна смяна в кърджалийско предприятие.
Писъците на майката разбудили съседите в жилищния блок.
“Когато излязох навън, вече бяха изнесли Дамла. Опитах се да направя сърдечен масаж. Телцето беше още много топло. Майката ме питаше: “Бие ли сърцето”, а аз ѝ отговорих положително. Нямаше как да ѝ кажа, че не усещам сърцето на Дамла”, разказа Стефка Николова, която живее един етаж под семейство Муса.
Пристигналите с линейка медици само констатирали, че детето е мъртво. Малко по-късно целият район около блока беше блокиран от полиция.
Ден след убийството градусът на напрежение в Момчилград се покачи, защото извършителят не беше задържан, а прокуратурата наложи абсолютно информационно затъмнение около случая. 
Това стана причина на втория ден част от жителите на града да излязат на протест пред сградата на полицията и да настояват да разберат какво се прави по разкриването на престъплението. Освен гнева в Момчилград се появи и психоза, че неразкритият убиец може да извърши ново тежко престъпление.
Много родители ги водеха и вземаха от училище. Напрежението се нагнетяваше допълнително и заради задържането на майката Садет, която прекара в ареста 72 часа.
По-късно стана ясно, че обвинението срещу нея е затова, че е оставила без надзор детето си, с което създала опасност за него. Първата официална информация по случая изнесе главният прокурор Сотир Цацаров, а ден по-късно той дори посети Кърджали. На четвъртия ден стана ясно, че има задържан по случая.
Момчилград отново изживя шок, защото се оказа, че в ареста е попаднал първият ѝ братовчед. Мехмед бил изключително близък до семейството и много привързан към братовчедка си. Той се грижел за нея като по-голям брат. Според местните Мехмед дори участвал в първия протест пред полицията.
Братовчедът на Дамла бил сред първите разпитани по случая, но с държанието си той с нищо не показал, че е съпричастен към случилото се. Хладнокръвието обаче напуснало Мехмед при повторното му извикване за разпит. Тогава той направил пред разследващите пълни самопризнания. Още същия ден Мехмед повторил казаното и при разпит пред съдия.
В момента обвиненият се намира в следствения арест в Кърджали. В съда Мехмед се държа абсолютно хладнокръвно и с нищо не показа, че съжалява за случилото се. Поиска да бъде в ареста, страхува се от линч.

23.07.2018, 10:45 часа
779 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha