Референдумът за името на Македония се очаква да бъде насрочен за 30 септември

Референдумът за името на Македония се очаква да бъде насрочен за 30 септември След полагането на клетва от страна на новите членове на Държавната изборна комисия в парламента в понеделник ще се състои пленарно заседание, на което депутатите ще гласуват за провеждането на референдум за промяна на името в Република Северна Македония с отваряне на вратите за членство в ЕС и НАТО, съобщава сайтът МКД, цитиран от БТА.
Сайтът отбелязва, че управляващото мнозинство е решено да приеме решение за произвеждането на референдума на 30 септември. Засега няма информации дали депутатите от ВМРО-ДПМНЕ ще гласуват за произвеждането на референдума. Ръководството на тази партия казва, че посоченият въпрос на референдума от премиера Зоран Заев е "двусмислен и непрецизен". Заев на 18 юли съобщи, че е възможно въпросът на референдума да гласи "Дали сте за членство в Европейския съюз и НАТО с приемане на договора между Македония и Гърция?" Македонският премиер неотдавна заяви, че със или без опозицията референдумът трябва да бъде насрочен и да се проведе.
Русия иска от Македония да организира референдум за НАТО, пише вестник "Вечер", позовавайки се на изявление на руския посланик в Скопие. Трябва да си давате сметка, че след евентуално членство в НАТО страната ще стане част от военната машина на алианса и ако се случи агресия на НАТО против Русия, вие ще имате съдбата да бъдете цел за ответен удар, заявил руският посланик Олег Шчербак на пресконференция. Според Русия НАТО е остатък от Студената война, със строга блокова структура, виновен за многобройни агресивни войни, в които са загинали милони души и са унищожени няколко държави, пише скопският в. "Вечер". Според тази страна сред бомбардираните държави от НАТО са Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и Йемен. Според Шчербак членството на Македония в НАТО може да донесе сериозна вреда на регионалната сигурност и атмосферата на доверие, което може да повлияе на двустранните отношения между Македония и Русия. Според него подобно решение трябва да се взима с референдум, на който да се произнесат гражданите, пише "Вечер".
Македонските граждани на възраст над 18 години средно годишно изпиват по 2 литра вино и по 1 литър ракия. Това е малка цифра в сравнение с комшиите гърци, сърби и българи, където средното количество е двойно по-голямо, което означава, че македонците, противно на вярванията, не са големи любители на алкохола, пише в. "Вечер". Оборотът на вино от грозде в търговията на дребно участва с около 16 процента от общия обем на алкохолните напитки и възлиза на около 4 милиона евро, докато оборотът на ракия участва с около 13 процента възлиза на 3,3 милиона евро. Общо за вино и ракия македонците харчат около 7 милиона евро годишно, пише изданието. Република Македония изнася до 20 милиона литра бутилирано вино на стойност до 20 милиона евро или малко над 1 евро за бутилка вино и около 100 милиона литра наливно вино на стойност около 40 милиона евро, пише "Вечер", като отбелязва, че македонското вино се изнася под категория евтино и от второ качество.
СподелиПриятел
30.07.2018, 09:46 часа
692 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha