Пострадалите в Болоня наши ученици искат да продължат стажа си в Италия

Пострадалите в Болоня наши ученици искат да продължат стажа си в Италия Българските ученици, които пострадаха при взрива на цистерна в Болоня, са в добро състояние и няма да се наложи да се подлагат на тежки оперативни интервенции. Това каза Татяна Кинджакова, директор на Професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра, чиито възпитаници са децата.
Всички наранявания са от обгаряне от взривната вълна”, обясни Кинджакова. Тя допълни, че всички са успели сами да се придвижват до общежитието, което е на около половин километър от мястото на взрива, като придружаващите ги учители са подали сигнал в спешната помощ.
Общо три деца остават в болница, като другите четирима пострадали гимназисти вече са при останалата част от групата в общежитието.
Най-тежко пострадалото момче е в специализираната болница в Чезена. Първоначалната прогноза на лекарите е, че ще се наложи да остане под наблюдение 40 дни, защото ходилата му са пострадали. Очаква се днес или в четвъртък от България да пристигнат баща му и брат му, посочигенералният консул на България в Милано Росен Руфев.
По думите му учениците вече преодоляват психологическия шок от тежкия инцидент. Директорът на училището Татяна Кинджакова пък посочи, че всички искат да продължат практиката си, заради която са пристигнали в Италия.
На 6 август мощна експлозия разруши част от магистрала в Италия. Цистерна избухна след катастрофа в близост до летището на Болоня. Взривът събори голяма секция от околовръстния път на града. При взрива загина шофьорът на камиона, а 145 души получиха различна степен на наранявания от изгаряния, отломки и парчета стъкло от прозорците на съседни сгради.
 Българските ученици са вървели пеша по магистралата и са пострадали от ударната вълна и летящи горящи предмети. Всички те са получили обгаряния.
08.08.2018, 10:30 часа
730 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha