Черна гора издаде заповед за арест на бивш агент на ЦРУ

Черна гора издаде заповед за арест на бивш агент на ЦРУ Черна гора издаде международна заповед за арест на бивш агент на ЦРУ поради предполагаемото му участие в проваления опит за проруски преврат, целящ да предотврати членството на страната в НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Черногорската телевизия съобщи, че прокурорите искат екстрадирането на Джоузеф Асад, американски гражданин от египетски произход, по обвинение в участие в престъпно начинание, водено от двама офицери от руското военно разузнаване, Едуард Широков и Владимир Попов.
На 6 ноември главният специален прокурор на Черна гора Миливой Катнич заяви, че група граждани на Сърбия, Черна гора и Русия са се опитали да извършат терористичен акт на 16 октомври 2016 г., в деня на парламентарните издбори в Черна гора. По думите му организатори на тази група са руски националисти, които смятали, че властта начело с премиера Мило Джуканович не може да се смени чрез избори, а трябва да бъде свалена със сила. Арестувани бяха и 20 граждани на Сърбия по подозрение, че подготвяли терористични актове.
След разследване, продължило 17 месеца, черногорски полицейско-прокурорски екип е свързал многобройни детайли и е открил директни връзки и роля на Джоузеф Асад в криминалната организация, водена от руските граждани, агенти на Главното разузнавателно управление, Едуард Широков и Владимир Попов, съобщиха миналия месец черногорски медии. Заподозреният Асад е с регистрирано пребиваване в САЩ и не е достъпен за черногорските власти и след като Висшият съд взе решение за арест, министерството на правосъдието чрез Интерпол издаде международна заповед за задържането му.
Според информации в медиите участието на Асад в октомврийските събития в Черна гора отдавна е във фокуса на специалната прокуратура и затова е било поискано той да бъде изслушан, но Асад избегнал това, позовавайки се на петата поправка към конституцията на САЩ
10.08.2018, 09:13 часа
871 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha