Опашки пред магазините за луксозни стоки в Турция

Опашки пред магазините за луксозни стоки в Турция Както всички знаят, във всяка сделка има две страни. На фона на обедняването на 80 милиона турци, след срива на тяхната валута, печелившите са чужденците зад кадифените въженца в истанбулския Istinye Park Mall.
Те се редят на опашки под открито небе в луксозния търговски комплекс, за да похарчат пари за стоки на едни от най-скъпите търговци на дребно - Louis Vuitton, Chanel и Hermes, както и много други. Изведнъж предлаганите там стоки поевтиняха значително за малцината късметлии с чуждестранна валута.
"Турция в момента е най-евтиното място в света за шопинг,” казва пред Bloomberg 22-годишният Орхан, който пази място за китайска двойка на опашката пред магазина на Louis Vuitton.
Недалеч оттам - в магазина на Chanel, наградата за половинчасово чакане отпред може да бъде дамска чанта Classic Chanel Camera Case Bag на цена от 18 500 лири, което се равнява на 2 877 долара, или близо 25% под цената от 3 700 долара, на която се продава в европейския онлайн магазин на марката.
В магазините клиетите разпитват за цените с телефони в ръка, за да ги конвертират в евро и долари по-последния обменен курс. През последните три седмици лирата поевтиня с 27% спрямо долара, като 21% от спада е само през последната седмица. Тази сутрин лирата губи нови 5.3%, до 6.7935 спрямо долара.
На практика всичките тези клиенти, които се редят пред магазините за луксозни стоки, са туристи от арабските страни и от Азия, като между тях има и някой и друг европеец. На тези опашки няма турски купувачи.
“Плащат ни в долари, а пазаруваме в турски лири," казва пред магазина на Louis Vuitton 35-годишният Карсън, китайски гражданин, който работи в сферата на телекомуникациите в Истанбул.
Той отказва да предостави пълното си име пред Bloomberg. "В дългосрочен план това не е добре за компаниите и за хората. Те изпитват сериозни затруднения от обезценяването на валутата."
В цялата работа обаче може има и нещо позитивно. “Обикновено хората купуват по нещо и за приятелите си,” казва той.
13.08.2018, 13:09 часа
664 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha