Вертикална ферма в пустинята ще осигурява зеленчуци за самолетите

Вертикална ферма в пустинята ще осигурява зеленчуци за самолетите

Ако мислите, че в пустинята нищо не расте, значи грешите, защото сред пясъците на Дубай се изгражда най-голямата вертикална ферма за зеленчуци в света. Нейната продукция продукция ще бъде специално за пасажерите в самолетите на компании като Fligt Emirates.
Проектът е в процес на реализация, и фермата ще се изгради в непосредствена близост до летището в Дубай, пише Sinor.BG.
Заради климата, съпътстван с постоянни горещини и недостиг на вода, в ОАЕ се обработва много малка част от земеделските земи. Вертикалната ферма ще представлява практически оранжерия, скрита в един контейнер. Нужната за растенията светлина ще се осигурява от светлодиоди, като нивото на осветлението както и температурите ще се осигуряват на нива, позволяващи да се спазват оптималните срокове за развитие и растеж на зеленчуците.
Проектът се осъществява от американска компания с опит в изграждането на вертикални ферми и инвестицията ще възлиза на 40 млн. долара. Строителството на фермата ще започне още през тази година, а дневното производство на зеленчуци ще достига до 2 700 килограма. Близостта на оранжерията до летището ще позволи доставката на свежи зеленчуци за кетъринг обслужването на самолетните компании.
"Първите зеленчуци за клиентите на Flight Emirates се очаква да се доставят през декември 2019 година, като продукция ще се доставя на още 105 авиокомпании и 25 летища", уверяват от компанията инвеститор.
Предвижда се площите със зеленчуци във вертикалната ферма да достигнат до 12 хил. кв. м , чийто капацитет ще отговаря на 3,6 млн. кв. м площи за конвенционално производство, тъй като новата ферма ще позволи до пет шест реколти вместо обичайните две-три реколти от зеленчуци годишно. Нуждата от вода ще е под 1% от тази за конвенционалните площи, и тъй като оранжерията няма да има никакъв контакт с външния свят, при отглеждането на зеленчуците няма да се използват никакви химикали и препарати за растителна защита.
Технологията за вертикално отглеждане на зеленчуци вече се използва в страни като Китай, САЩ и Япония с оглед на все по-нарастващия брой на населението на Земята и необходимостта от пестене на водните ресурси. Сингапур също планира да изгради голяма вертикална ферма от плаващи оранжерии. Тя е приложима в по-малки размери дори и на Антарктида, като още през миналата година германска компания е разработила специален модул за отглеждане на зеленчуци на ледения континент.
Най-голямата до момента вертикална зеленчукова ферма в света е изградена до летището на Ню Джърси в САЩ и представлява кула с височина от 24 метра, в която годишно се произвеждат над 2000 тона свежи зеленчуци.

13.08.2018, 13:37 часа
679 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha