Турция рязко повиши митата върху стоки, внасяни от САЩ

Турция рязко повиши митата върху стоки, внасяни от САЩ Анкара повишава вносните мита за редица американски стоки, обяви турският вицепрезидент Фуат Октай. Той написа в страницата си в Twitter, че са повишени митата за редица американски стоки „в отговор на целенасочените атаки на американската администрация върху икономиката ни, съобщават международните агенции. 
Указът на президента на страната Реджеп Тайип Еродоган за повишението на митата върху редица американски стоки е публикуван в официалното издание Resmi Gazete. Според документа, повишени са митата върху внасяните от САЩ тютюневи изделия – с 60 %, на алкохола – със 140 %, на автомобилите – със 120 % , на козметичните изделия – до 60 %, на ориза – с 50 %, на плодовете – с 20 %. Увеличение на митата има и върху редица други стоки.
Отношенията между Вашингтон и Анкара напоследък се изостриха, в това число и заради дейността на американския пастор Андрю Брансън, задържан още през 2016 г. от турските власти. В началото на август министерство на финансите на САЩ въведе санкции срещу министъра на правосъдието на Турция и шефът на вътрешните работи , обвинявайки ги в „сериозни нарушения на човешките права“. 
В петък миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в резултат на санкциите увеличава митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция – от 20 и 50 % съответно, което както се твърди е причината за срива на турската лира. САЩ обаче твърдят, че това не е свързано с атака срещу турската лира, както твърдят турските управляващи. Преди ден Ердоган обяви бойкот на американските електронни стоки. 
15.08.2018, 10:27 часа
503 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha