Реставрираха иконите в Лопушанския манастир с дарителски средства

Реставрираха иконите в Лопушанския манастир с дарителски средства Със средства на частен дарител са реставрирани иконите в храма на Лопушанския манастир, съобщи видинският владика Даниил. Реставрирана е и чудотворната икона на Богородица, която бе открита зазидата в една от стените на църквата в началото на 2014 година.
Преди около месец жители на Георги Дамяново изпратиха подписка до патриарх Неофит и митрополит Даниил, в която изразяват притесненията си, че чудотворната икона липсва, а останалите в храма били подменени. Според тях на мястото на оригиналните икони били поставени нови портрети на светците.
„Ние знаем, че портрет на светец е хубаво нещо, но не е икона, няма същата стойност - нито официална, нито свещена. Не всеки художник е надарен да рисува икони”, пишат в писмото си хората.
„Няма подмяна на икони. Всички икони са обработени в реставраторско студио и всяка е върната на точното място, от което е взета”, категоричен бе митрополит Даниил.
Той потвърди, че в митрополията подписката на местните е получена, но смята, че след почистването и пълната реставрация, иконите изглеждат различно и това ги притеснява.
„Образът е бил много опушен, затъмнен и сега всичко е обновено. Няма място за притеснение, а напротив за радост, че обителта се обновява”, подчерта митрополит Даниил.
Лопушанският манастир е един от най-старите у нас. Изграден е още през Възраждането върху разрушен храм от Второто българско царство. Съборната църква е създадена по подобие на тази в Рилския манастир. През 70-те години на миналия век тук е донесена частица от мощите на свети Йоан.
Чудотворната икона, открита преди 4 години, най-вероятно е оцеляла при пожар в храм в Чипровци при потушаването на въстанието през 1688 година. После е пренесена и зазидана в стената на Лопушанския манастир, най-вероятно около 1850 година. Според монасите иконата закриля светатка обител от пожари и посегателства.
12.09.2018, 11:28 часа
1168 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha