Ердоган заповяда: Сделките с недвижими имоти - само в турски лири

Ердоган заповяда: Сделките с недвижими имоти - само в турски лири Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разпореди с указ сделките, засягащи недвижими имоти, да бъдат сключвани само в турски лири.
В решението, публикувано в турския държавен вестник, Ердоган постанови, че вече няма да бъдат разрешавани договорите за продажба, отдаване под наем и лизинг на имоти в или индексирани в чуждестранна валута.
Сегашните споразумения в чуждестранна валута трябва да бъдат променени в рамките на 30 дни, гласи документът.
Договорите за наем и продажба често се извършват в чуждестранни валути в сектора на търговията на дребно, както и от чужденци, живеещи в Турция.
Може да има изключения, за които решенията ще бъдат на министерството на финансите, ръководено от юли от зетя на Ердоган и бивш министър на енергетиката, Берат Албайрак.
Този ход идва след драстичното падане на лирата спрямо щатския долар миналия месец по време на един от най-острите дипломатически разправии между съюзниците от НАТО Вашингтон и Анкара.
САЩ наложиха санкции на двама турски министри за задържането на американски пастор и президентът Доналд Тръм удвои митата за стомана и алуминий за Турция.
Турската валута загуби близо една четвърт от стойността си спрямо зелената валута през август.
Експерти изразяват опасения за състоянието на турската икономика и прогнозират настъпването на рецесия. Освен това има тревога за паричната политика на президента, доколкото Ердоган твърдо се противопоставя на повишаване на лихвените проценти като „майка и баща на всички злини“.
Ердоган е убеден, че високите лихвени проценти са еквивалент на висока инфлация. Въпреки това инфлацията в Турция продължава да расте и през август достигна 18%.
13.09.2018, 14:35 часа
640 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha