Разкритие на „Господари на ефира“: Уличиха ЧСИ от Враца Валери Йотов в схема с Дачо на Софка, той отрича

Разкритие на „Господари на ефира“: Уличиха ЧСИ от Враца Валери Йотов в схема с Дачо на Софка, той отрича Частният съдебен изпълнител Валери Йотов от Враца е лишен от правото да упражнява професията си за 1 година, научи BulNews.bg. Наложена му е и глоба в размер на 1000 лева. Санкцията е с решение на Камарата на частните съдебни изпълнители у нас заради измамна схема с участието на бившия мъж на ромската фолк прима Софи Маринова - Дачо. Йотов обаче отрича обвиненията и заявява, че не е нарушил закона, а санкция все още няма.  
Разкритието е направено от „Господари на ефира“. Репортерът Дани Йорданов се срещнал с мъж от врачанското село Алтимир - Данаил Петров, който е с 90% инвалидност. Човекът се оплакал, че е бил ощетен с голяма сума пари. По думите му подписът му е бил откраднат от Дачо, с който са близки. Според Петров бившият на Софи Маринова му донесъл бял лист, на който се подписал, за да му направи нова книжка. След това незнайно как се е оказал с борч от 300 000 лева към жител на село Баница.
Валери Йотов незабавно наложил запор на сметките на потърпевшия. След това близо 74 000 лева били изтеглени и преведени на мнимия кредитор. В последствие районният съд в Бяла Слатина постановил, че подписът е бил откраднат, но сумата така и не е върната.
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев е категоричен, че Йотов е извършил нарушение. Той е трябвало да изчака срокът за доброволно превеждане на парите, вместо да запорира сметката веднага. Ако това изискване на закона е било спазено, тогава инвалидът нямало да бъде ощетен, тъй като измамната схема е щяла да се разкрие преди да бъдат изтеглени парите му.
Потърсихме за коментар съдебният изпълнител Валери Йотов който заяви, че излъченият репортаж е манипулиран и към момента не е лишен от правото да упражнява професията си, нито пък му е наложена глоба. Според него от предаването са изопачили думите на Георги Дичев. Йотов поясни, че за да бъде лишен от права първо трябва да има решение на дисциплинарния състав на Камарата на съдебните изпълнители, в който влиза и представител на Министерството на правосъдието, за образуването на дисциплинарно производство. Ако му бъде наложено наказание, то Йотов има двуседмичен срок да обжалва становището пред ВКС. 
Йотов е категоричен, че е спазил всички законови срокове и разпоредби при налагането на запора по сметките на Данаил Петров и превеждането на въпросните пари към кредиторите. Според специалисти по гражданско-процесулания кодекс няма текст, който да забранява излъчване на превод към кредитори в срока на доброволното изпълнение. В същия кодекс е заложено, че съдебните изпълнители следва да преведат постъпилите суми в 7-дневен срок от получаването им на кредиторите.
В заключение Йотов заяви, че в задълженията на ЧСИ не влиза проверка на подписите на задължените лица, за разлика от нотариусите, при които те трябва да присъстват и да се подпишат лично. Доста често документите по такива изпълнителни дела пристигат в канторите на съдебните изпълнители по пощата, като винаги са издадени от съдилища, които са трябвали да проверят дали всичко по документите е наред.  
 
27.09.2018, 08:35 часа
13890 4
Коментари

те

28.09.2018, 08:35 часа
Глейте и слушайте внимателно и тогава приказвайте. Що не пишете за другите ЧЕСЕИТА. Стиска ли ви. Или им дадете нещо и сте оправени. Цонкова за 42 лв. за телефон ми зе 950 лв. Листа струва 10 ст.акъла на него повече. Да съм одил на училище за адвокат

п

27.09.2018, 14:36 часа
Лишен е "утре". Защо не проверите, че това е само за пред тв. Продължава да граби.

Безумие

27.09.2018, 10:46 часа
Само толкова ли една година лишаване от практика и 1000 лв. глоба??? Бълха го охапала, това ако беше някой човечец да са го скъсали. Също така, да се издири нотариуса и да се накаже с цялата строгост на закона

т

27.09.2018, 09:24 часа
така му се пада на тая мъжка курва
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha