22% от сърбите биха искали да напуснат родината си

22% от сърбите биха искали да напуснат родината си

Над една пета от сръбските граждани - 22 процента, потенциално желаят да се изселят от страната. Това показват резултатите от проучване на тема "Защо хората напускат Сърбия", проведено от организацията "Сърбия 21", през юни и юли тази година върху извадка от 1 000 пълнолетни граждани, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.
Сред обмислящите да напуснат Сърбия преобладават хората на възраст от 18 до 29 години /34 процента или 450 000 граждани/. От хората, които искат да отидат в чужбина, 45 процента обмислят да се изселят трайно.
Най-честите мотиви за изселване от страната са стандартът на живот /за 41 процента/, по-добре платена работа /36 процента/ и лошата ситуация в държавата /за девет процента от анкетираните/.
В западни страни искат да се изселят 85 процента от анкетираните, а само два процента посочват Русия като желана дестинация.
Освен в Сърбия, проучването е проведено и сред диаспората с онлайн анкета с 2 149 пълнолетни граждани, които са се изселили от Сърбия.
Огромното мнозинство от анкетираните /92 процента/ оценяват живота си в чужбина като по-добър, отколкото е бил в Сърбия. На въпрос защо им е по-добре в чужбина, 37 процента изтъкват по-добрия жизнен стандарт, уредената държава /13 процента/ и сигурността /шест процента/.
На въпроса "Ще се върнете ли в Сърбия?", 41 процента са заявили, че не планират такова нещо, а 35 процента казват, че биха се върнали, но едва когато се пенсионират.
90 процента от анкетираните виждат бъдещето на своите деца в чужбина.

15.10.2018, 15:58 часа
568 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha