Бедствено положение в Лом! Гръмна водопровод, чешмите пресъхват за цяла седмица /снимки/

Бедствено положение в Лом! Гръмна водопровод, чешмите пресъхват за цяла седмица /снимки/ Тежка авария на водопровод потопи Лом в жажда и суша за дни. Ситуацията е бедствена, повредата е огромна и крайдунавското градче няма да има вода цяла седмица.
Водопроводът от помпената станция край село Добри дол към Лом гръмнал около полунощ срещу вторник и до сутринта чешмите на над 20 000 души на града и близките села пресъхнали. Пристигналите на мястото ВиК специалисти заварили ужасяваща картина - желязната тръба била отрязана като с нож, а рукналата от нея струя с дебит 200 литра в секунда, изкопала в стръмния скат дълбоко над 6 метра дере. В кратера пропаднали и срутени дървета.
Възстановяването на тръбопровода е невъзможно засега, заявиха експерти. По тази причина със заповед на кмета на Лом Пенка Пенкова е обявено бедствено положение. Свикан е и общинският кризисен щаб.
Единственият начин за възстановяване на водоподаването за град Лом и селата Замфир,  Добридол, Сливата, Орсоя и Арчар, е свързването на новоизграден участък от напорния водопровод със стария. Технологичното време, при спешна изработка на специфични части и строително-монтажни работи, е около седем дни.
Заради безводието, детските ясли и градини, млечната кухня и училищата на територията на град Лом, ще преустановят дейността си на 18 и 19 октомври 2018 г.
За населението на града и селата, в които няма вода, ще бъдат осигурени водоноски, като местонахождението им ще бъде обявено допълнително. Наличните в момента водоноски приоритетно обслужват социалните центрове и институции.
Проблемите с близо 50-годишния водопровод към Лом измъчват жителите на района от години. Заради изгнилите тръби стават над 360 аварии годишно, а загубите на вода надхвърлят 80%. Местната управа и гражданите отдавна настояват за изграждане на нов водопровод, но дадените преди 10 години 1.3 млн. лева изчезнаха в близка до властта тогава фирма. Едва преди месеци започна първият етап от полагането на нови тръби.
 
17.10.2018, 14:49 часа
9268 1
Коментари

Гост

17.10.2018, 21:17 часа
Нямам представа колко е технологичното време, но днес към 15.30 ч. на обекта за свързване на новия водопровод работеха 5 човека и един багер, а в 20.00 нямаше нито един. Не е ли редно, когато има такава бедствена ситуация да има денонощна работа?!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha