Военно положение в Лом: Общината слага водоноски на всеки ъгъл, кризата е невиждана /снимки/

Военно положение в Лом: Общината слага водоноски на всеки ъгъл, кризата е невиждана /снимки/ Управата на Лом е изпратила зов за спасителна доставка на вода към цяла България. Крайдунавския град и района потънаха в суша след огромна авария на водопровод.
Първите цистерни вече пристигнаха в Лом. Отзовали са се Монтана, София, Козлодуй и Своге и на пет пункта в града цистерни предлагат вода за битови нужди. Очакват се още, съобщиха от местната администрация.
Кризата удари пристанищния град във вторник през нощта, когато довеждащия над 50-годишен водопровод се спука и рукналите порои изкопаха 6-метрова пропаст в полето.
Изгнилите тръби не могат да бъдат свързани, казаха ВИК експерти. Местната управа свика Кризисния щаб и обяви бедствено положение. От днес училищата и детските градини в Лом са затворени.
Първите водоноски бяха разположени още тази сутрин - първо в кв. „Калето“, кв. „Зорница“, на ул. „Веслец“ №27, а след това и до Спортната зала, „Т Маркет“, на ул. „Славянска“ (до входа на поделението), на ул. „Иван Вазов“ (пред магазина). Предвидени са водоноски за паркинга пред болницата на ул. „Симеон“, кварталите „Младост“, „Стадиона“, „Младеново“, „Моминброд“, „Хумата“ и село Добри дол.
Социалните центрове и институции се захранват с още две водоноски.
Водоноските ще бъдат на разположение всеки ден до 19.00 ч., до отмяна на бедственото положение. Те се осигуряват от РД ПБЗН – Монтана, общините Козлодуй, Монтана, Вълчедръм, организации от Видин, Своге, ВиК и частни фирми. Пред крановете постоянно се извиват опашки на хора с туби и кофи. За да бъдат осигурени всички квартали, трябва да бъдат разкрити поне 17 пункта, казаха от местната управа.
Създадена е и организация за доставка на питейна вода за хората, която ще бъде раздавана на определени пунктове, които ще бъдат обявени при осигуряване на необходимите количества.
На хора с увреждания, самотно живеещи възрастни, крайно бедни и други социално уязвими групи, питейната вода ще бъде доставяна чрез социалните институции.
В петте села, останали също на сухо заради аварията, ситуацията е по-лека, тъй като имат изворни чешми и кладенци, обясниха запознати.
Възстановяването на гръмналия водопровод към Лом ще бъде изключително трудно и ще продължи поне седмица, заявиха експерти.
 
18.10.2018, 16:06 часа
7489 3
Коментари

Гост

18.10.2018, 23:03 часа
И сега какво? На гърба на живущите в Лом ще се отпуснат едни пари заради бедствието, което можеше да бъде отстранено до днес и тези пари ще се усвоят по" правилния" начин и в правилния джоб.

До Татяна

18.10.2018, 20:59 часа
Само в Северозапада и предимно в Лом! Във всеки един друг район веднага щеше да се вдигне на крак всичко и да се работи здраво!

Татяна

18.10.2018, 16:50 часа
Това е 21 век!!!!! Такова нещо има само в България.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha