През 2018 г. у нас: 24 малки царски орлета излетяха успешно от гнездата си

През 2018 г. у нас: 24 малки царски орлета излетяха успешно от гнездата си През 2018 г. броят на малките царски орлета у нас е 24. Средният гнездови успех е 1.14 излетели малки на гнездяща двойка, което е близо до стойността за последните три години - 1.2 малки на гнездяща двойка. Това е много добър показател и дава надежда за увеличаването на популацията на вида в България, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Двойките царски орли е нараснал през тази година с още една и след три години без промяна в числеността на популацията, те вече наброяват 29. През пролетта са се загнездили 21 от тях. Голям процент от птиците са пристъпили към размножаване много рано, около средата на март. От друга страна, седем от традиционно размножаващите се двойки са започнали да гнездят много късно - едва в средата на април, най-вероятно заради резките промени във времето, които бяха често явление през годината.
При три от двойките малките са излетели между 25 и 31 август, което е рекорд за късно излитане на птици, не само за популацията у нас, но и по света.
В Европейска Турция мониторингът на двойките царски орли се осъществява от екип на БДЗП и BirdLife Турция. Гнездовият успех на вида там е много висок - 1.4 излетели малки на гнездяща двойка. За сравнение миналата година той е 1.36 малки, а през 2016 - 0,98. Като цяло тракийската популация на вида все още е в процес на увеличаване, като в момента наброява между 80 и 90 двойки.
Редовният мониторинг на гнездящите двойки царски орли се извършва от екип на БДЗП в рамките на LIFE проекта "Земя за царския орел", чиято основна цел е възстановяването и подобряването на ловните местообитания на световно застрашения вид.
19.10.2018, 16:15 часа
644 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha