Ето кои са победителите в конкурса, посветен на Яна Язова

Ето кои са победителите в конкурса, посветен на Яна Язова Известни са победителите в 12-тия литературен конкурс „Яна Язова” Лом – 2018 г. Първа награда журито присъди на Мария Сиракова от Кърджали за разказа „Защо чорапите са важни”. Призовата позиция в конкурса носи и парична премия от 200 лв, осигурени от община Лом.
Присъдени са и две специални награди на автори от Кюстендил и Казанлък, те получават по 50 лв.
Награждаването на отличените творби ще е на 25 октомври в читалище „Постоянство”.
Яна Язова, литературен псевдоним на Люба Тодорова Ганчева, е родена в Лом през 1912 г. Родителите й са учители.
През 1930 г. семейството на Яна се премества в София и тя завършва Първа девическа гимназия в столицата. Завършва славянска филология в Софийския университет. Любовният й роман с професор Балабанов, трийсет години по-възрастен от нея, семеен и с големи дъщери, полага драматичен отпечатък както върху творчеството й, така и върху личната й съдба.
В почти пълна самота тя създава трилогията “Балкани”, включваща романите “Левски”, “Бенковски” и “Шипка” – колосален труд, заради който години наред прекарва в библиотеки и архиви, броди по манастири.
Въпреки ласкавите отзиви на тези, които са чели откъси от него – сред тях са Димитър Талев и Георги Томалевски, – тя не успява да ги публикува приживе. Не успява да издаде и събраните афоризми и карикатури на Александър Балабанов. 
23.10.2018, 12:27 часа
827 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha