Еврогрупата още не е решила дали ще се намаляват пенсиите в Гърция

Еврогрупата още не е решила дали ще се намаляват пенсиите в Гърция

Дискусията по въпроса доколко ще бъде или няма да бъде приложено договореното намаление на пенсиите в Гърция не е завършила, са съобщили на атинския "Катимерини" европейски представители след вчерашното заседание на Еврогрупата.
Според тях позицията на Европейската комисия е положителна по отношение на желанието на гръцкото правителство да получи разрешение да не прилага мярката, но три страни членки са изразили съмнение доколко това е осъществимо, предава БТА.
По-конкретно Германия и Финландия са заявили, че това решение трябва да получи "зелена светлина" от техните парламенти. И докато представителят на Германия на срещата, заместник министърът на финансите Йорг Кукис, както и самият министър Олаф Шолц са от Социалдемократическата партия и имат по-мека позиция, положението е различно в парламента. Председателят на бюджетната комисия там е от крайнодясната "Алтернатива за Германия", а председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз е известен с твърдите си позиции по отношение на спасителните програми за еврозоната и конкретно за Гърция.
Словашкият представител е бил единственият, който е заявил явно, че има съмнения за възможността да не бъдат намалени пенсиите.
Европейската комисия, въпреки положителната си позиция, е заявила, че има известно отклонение от 0,4 процента от БВП в гръцките предложения и това отклонение трябва да бъде компенсирано или някои стъпки, които е обявила гръцката страна, не трябва да бъдат приложени.

26.10.2018, 15:23 часа
633 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha