Ирак: Отхвърляме намесата на САЩ във вътрешните ни работи

Ирак: Отхвърляме намесата на САЩ във вътрешните ни работи Иракското външно министерство отхвърли вчера това, което определи като намеса на САЩ във вътрешните му работи, след като американското посолство публикува в Туитър призив към Иран да зачита иракския суверенитет и да позволи демобилизацията на шиитските милиции, предаде Ройтерс.
Във вторник посолството на САЩ в Багдад публикува в Туитър изявление, което казва, че Техеран трябва "да зачита суверенитета на иракското правителство и да позволи разоръжаването, демобилизацията и реинтеграцията" на шиитските милиции. Това беше едно от няколкото изявления в акаунта на посолството, които изброяват американски искания, отправени преди влизането в сила на новите санкции върху иранския петролен и финансов сектор днес, предава БТА.
Иракското външно министерство заяви в изявление, че "отхвърля намесата във вътрешните работи на Ирак, особено реформата на вътрешната сигурност" и поиска постът да бъде премахнат от Туитър.
Вашингтон и Техеран се борят за влияние в Ирак от американската инвазия през 2003 г., с която беше свален Саддам Хюсеин, припомня Ройтерс. Шиитските милиции, които участваха във водената от САЩ кампания срещу Ислямска държава, бяха включени в силите за сигурност тази година. Вашингтон иска те да бъдат разоръжени.
04.11.2018, 14:47 часа
829 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha