Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин

Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин

Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин. Те обвиняват лечебно заведение в некачествена терапия и увреждане на здравето им, научи BulNews.bg.
Решението идва месец след аварията в отделението по хемодиализа, при която един мъж почина. Според пациентите мерки за адекватно лечение още не са взети.
„Имаше много сериозен недостиг на консумативи от рода на тампони, памуци, лепенки за иглите и така нататък, които купувахме ние”, твърди Емилиян, който е на терапия от 15 години. Преди пет месеца Емилиян започнал да отпада, появили се болки в ставите и обрив. Оказва се обща интоксикация.
„Това са отровите, за които ние ходим на диализа, фактически диализата е тази, която трябва да ни изчисти, но чистенето не е добро”, допълни той.
Подобни оплаквания имат и други пациенти, но всички те продължават терапиите си в местното отделение – допреди месец, когато системата за омекотяване на водата аварира.
Припомняме, че два дни след повредата един от болните почина. „Резултатите от аутопсията са, че той е получил белодробен отток вследствие на пропуснатата хемодиализа, в следствие на което бъбреците са спрели да работят”, обясни дъщерята на починалия Рени Неофитова.
Опечалените близки твърдят, че след аварията транспортът до други лечебни заведения не е бил своевременно организиран. „Баща ми преди това си е организирал транспорт с нашия автомобил, да пътува и да закара още трима негови колеги до Монтана, но са му се обадили еднократно, не многократно, както те твърдят”, допълни дъщерята.
Назначеният по случая медицински одит установява грешки в действията на дежурен лекар от спешното отделение, който не е извършил изследвания.
Десетина от болните и сега продължават лечението си в Монтана – въпреки наличието на частен диализен център във Видин, който продължава да чака разрешение за работа.
„Решихме да заведем съдебен иск за трайно увреждане на нашето здраве и за невъзможност за трансплантиране”, каза пациентът Валери Нинков. Иск срещу болницата ще подадат и близките на починалия пациент.

14.11.2018, 09:15 часа
1732 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha