Мая Манолова: Последната капка на търпението на гражданите беше излята

Мая Манолова: Последната капка на търпението на гражданите беше излята Опитът ми като омбудсман и като политик показва, че при протести винаги се търсят политически причини, но истината е, че хората имат граждански права. Подкрепям правото на гражданите да протестират, заяви пред БНТ националният омбудсман Мая Манолова.
По думите й протестите са предизвикани от социална непоносимост, тъй като става дума едновременно за цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, цените на горивата, данъците.
„Последната капка на търпението беше излята”, заяви Манолова.
Според Манолова основният въпрос при цените на горивата е дали има свободен конкурентен пазар при цената на горивата. „Държавата не определя цените, но трябва да създаде конкурентен пазар на горивата”, категорична бе тя.
По повод протестите на майките на деца с увреждания, зад които тя застана с проекта за личната помощ, Манолова подчерта, че протестът не е бил за пари, а за реформа.
Тя коментира и евентуалното отлагане на въвеждането на машинното и електронно гласуване, което стана ясно от внесени законови поправки.
„Това е нечестно решение, защото се отнемат граждански права на милион и половина наши сънародници, които живеят в чужбина. По думите й партиите се притесняват от техния глас.  
В петък, 16 ноември, Манолова изпрати в Народното събрание отворено писмо, в което призовава депутатите да не допускат поредно неспазване на разпоредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното дистанционно гласуване. Повод за писмото са жалби на граждани и сигнал от Движение „България на гражданите“, че в бюджета за 2019 г. не са предвидени средства по бюджета на Централната избирателна комисия, които да осигурят и обезпечат провеждането на машинно и електронно дистанционно гласуване.
Бюджетът за следващата година на ЦИК е с 600 000 лева повече, а има два избора – европейски и местни, каза Манолова.
„Приключих с периода, когато бях с партийно лице”, коментира Манолова по повод думи на социолога Андрей Райчев, че е най-яркото лице на БСП.
На зрителски въпроси, свързани с политическото й бъдеще – партия на Слави Трифонов или кандидат-президент, тя многократно отговори, че си върши работата като омбудсман. 
18.11.2018, 12:43 часа
1415 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha