Вижте кое е селото в Северозапада с нулева престъпност

Вижте кое е селото в Северозапада с нулева престъпност В едно от селата в Северозапада няма престъпност и кражби. Това е село Репляна, което се намира във видинската община Чупрене. За три години в селото е имало само една кражба от частен дом и престъпността е нулева, обяснява кметският наместник Евгени Еленков.
"Репляна е моето родно село, няма как да не го обичам, старая се да се справям добре и със задълженията си. В момента най-важното е да снабдим нуждаещите се с дърва за зимния сезон. Проблемите ги решаваме съвместно с общинския кмет", споделя Еленков. 
Селото има около 120 жители. Част от тях работят в Центъра за настаняване от семеен тип за възрастни с умствена изостаналост, други пък работят в общинската администрация. Имама добро улично осветление, а преди седмица със средства на общината са ремонтирани някои улици и мостове извън селото в посока Протопопинци.
В Репляна има и един животновъд, който в стопанството край селото продължава да отглежда местната порода Реплянска овца. Стадото му е от около 700 животни. 
Земеделието и животновъдството са единствените възможности, ако някой реши да развива бизнес. Иначе заводи и фабрики няма, нищо друго няма... 
В сградата на кметството са ремонтирани три стаи с отделен вход. Там ще могат да преспиват туристи, като единственото, което остава на кметския наместник е да обзаведе стаите за бъдещите гости на селото. 
В Репляна има добри възможности за развитието на туризма, но няма млади хора. 
Според стари предания, село Репляна е заселено преди около 350 години. Преселниците били от Пиротска околия. През есента, когато прекъсвала пашата на стадата им, те се прибирали в собствените си села в съседна Сърбия и през пролетта пак се връщали. И така, след време някои от тях решили, че местността е добра за живеене и създали първата махала тук.
Името на селото дошло от околните скали, които наричали "репове".
Нетрадиционната атмосфера и пейзаж наоколо не са единствените неща, които правят впечатление. В селото се намира защитеното дърво цер, чиято възраст е повече от 300 години, височината му е 17 м, а обиколка на ствола над 4 м. 
Интересни са и така наречените "глами" - високи скалисти върхове. В землището на Репляна са открити останки от три манастира. В района има и 6 пещери, най-голямата от които е Татарска пещера, с дължина 98 м и денивелация 20 м. 
В землището на селото попадат части от резерват "Чупрене" и защитената местност "Чупренски буки“. В центъра на Репляна има стара църква, която е една от забележителностите му. 
Селото е прочуто с местната Реплянска овца. Тази порода е обявена в Списъка на Националния генетичен фонд и е от национално значение поради намаляващия ѝ брой.
Тук има всички предпоставки за продължаване на традициите в животновъдството, но и за туризъм, включително селски. Така ли е обаче на практика и какво не достига, за да се случи всичко това, попитахме и жители на селото:
"Тук имаме много напуснати домове, но кражби, както се говори по телевизията за другите села, тук няма", категоричен е Еленков.
 
19.11.2018, 08:00 часа
7820 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha