Извънредно икномическо положение във Франция, протестът на "Жълтите жилетки" продължава

Извънредно икномическо положение във Франция, протестът на "Жълтите жилетки" продължава Снощи френският президент Емануел Макрон обяви извънредно икономическо положение в страната. Въпреки това "Жълтите жилетки" не са доволни от изявлението му и обявиха, че протестите продължават.
Снощи държавният глава обяви, че вдига минималната заплата със 100 евро, премахва допълнителното данъчно бреме върху пенсионерите с най-ниски пенсии и отменя ставките върху допълнителните бонуси и заплащането на извънреден труд. Четирите спешни мерки, както и отмяната на по-високите акцизи на горивата, ще струват на френската хазна 14 млрд. евро. Протестиращите обаче са недоволни, защото тези пари отново ще излязат от джоба на обикновения данъкоплатец.
И крайната десница, и крайната левица, и "жълтите жилетки" обявиха мерките за бреме върху бедните, а не върху богатите. Затова недоволните се заканиха тази събота да има "пети рунд" от протести.
Левият радикален водач Жан-Люк Меланшон коментира, че това ще е "началото на гражданската революция в тази страна, това ще е голяма мобилизация".
Лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен написа в Туитър: "Макрон се отказа от някои свои фискални грешки - това добре, но той отказва да признае, че недоволството е срещу отстоявания от него модел". Според нея президентът "отстъпва, готвейки се за скок".
В Марсилия, Рен и в редица други градове "жълтите жилетки" са все така гневни след обръщението на Макрон, съобщава АФП и цитира реакциите на някои от тях: "маскарад", "перчене", "измама", "представление", "лепенка върху рана от изгаряне", дори "провокация". 
"Приемам и моята роля в ситуацията – може да съм ви накарал да мислите, че имам други грижи и приоритети. Знам, че някои от вас са били наранени от думите ми", призна Макрон в телевизионното си обръщение в понеделник вечер.
"Искам да бъда много ясен пред вас: ако съм се борил, за да разбутам политическата система, старите навици, лицемерието, то е защото вярвам повече от всичко в тази страна, че я обичам, подчерта Макрон. Нищо обаче не оправдава насилието, категоричен беше той. Когато насилието се развихри, свободата умира. Никакъв гняв не може да оправдае нападенията срещу полицаите", заяви държавният глава.
11.12.2018, 09:48 часа
586 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha