Банев здраво стиска имотите, които трябва да подели с децата на покойната си съпруга

Банев здраво стиска имотите, които трябва да подели с децата на покойната си съпруга 6 години продължават делата между милионера и доведената му дъщеря Раиса Иванова
Вече 6 години доведената дъщеря на Николай Банев - Раиса Иванова, не може да получи наследството на майка си, покойната поетеса и бизнесдама Дочка Банева.
Съдебната сага между олигарха и 36-годишната жена, възпитаничка на британски университет, започва още през 2012 г. и продължава и до днес. Раиса, която е дъщеря от първия брак на Дочка Банева с лекар, води дело за делба на 9 имота в София, Ямбол, Троянско. Нейният дял е 1/6 от тях, Банев обаче е твърдо решен да се бори за всеки квадратен метър. Нещо повече, Раиса не може да получи дори бижутата на майка си, които са заключени в сейф в къщата на милионера на ул. “Невена Коканова” в кв. “Бояна”.
Че това е така, се разбра от самия Банев, който в спецсъда се възмути защо полицаите взели накитите на покойната му втора съпруга Дочка.
Освен делото за делба през последните 3 години Раиса подава и десетки сигнали в ДАНС, прокуратурата и следствието, свързани с измами, включително съставяне на неистински документи, подправяне на подписи, поръчителство и подбудителство.
Гласът ѝ за първи път бе чут в сряда, когато часове наред бе разпитвана в следствието. Показанията ѝ вече са приложени към 132-та тома, събрани във връзка с разследването срещу Банев, третата му съпруга Евгения и майка му Мария за данъчни престъпления, присвояване и пране на 1 млрд. лв.
Освен Раиса е разпитан и брат ѝ - 24-годишният Николай Банев. Покрай делото се разбра, че вече 3 години отношенията между баща и син са влошени и двамата дори не си говорят.
Причината - Николай Банев-младши вече е разсиновен от Евгения Банева по негово желание. Момчето се разочарова, когато разбира, че той и сестра му са подложени на много опити за измами, за да бъдат лишени от всичко, което им се полага от покойната им майка Дочка.
Когато тя умира след дълга борба с рака на 31 август 2005 г., той е само на 11 г. Евгения, която на 4 август 2005 г. ражда първата си дъщеря Теодора от олигарха, го осиновява през 2008 г. Сестра му Раиса категорично отрича твърдението на Евгения, че на смъртното си легло Дочка я е помолила да осинови момчето ѝ.
Делото за делбата между Раиса, олигарха и брат ѝ приключва на първа инстанция в Софийския районен съд на 22 април 2014 г. Банев обаче обжалва пред Софийския градски съд и затова съдебната делба все още не е факт.
След смъртта си Дочка Банева, която се омъжва за него на 31 май 1990 г., оставя на наследниците си - съпруг, дъщеря и син, апартамент на бул. “Витоша” със застроена площ 72,91 кв. м.
Жилището включва трапезария с кухня, спалня и сервизни помещения. То е придобито по време на брака с Банев. Купено е през май 2005 г. на етап груб строеж.
Делбата трябва да бъде в съотношение 4/6 за съпруга и по 1/6 за децата - Раиса и Николай Банев-младши. Вторият спорен имот, за който се води делото, е също апетитен. Той е дворно място в местността Вилна зона - “Киноцентъра” в “Бояна”, с площ по скица 1920 квадрата.
В него има и едноетажна масивна постройка с площ 30 кв. м, която разполага със стая, кухня, тераса и мазе. Става собственост на Баневи през 1996 г.
Наследниците трябва да си разделят и дворно място в с. Мало Бучино с площ 981 квадрата, купено също през 1996 г.
Четвъртият имот е двор в Ямбол на ул. “Дарданели” от 367 квадрата. В него има едноетажна сграда с площ 133 кв. м и друга обитаема сграда от 7 квадрата. Имотът е придобит преди брака между Дочка и Николай Банев. Той е дарение от майката на поетесата, поради което наследствените квоти на съсобственост са по една трета за всеки от съделителите. Според районния съд дворът трябва да бъде поделен по следния начин - 15/72 идеални части за Раиса и брат ѝ и 42/72 идеални части за Николай Банев.
Докато делото върви в Софийския районен съд, интересите на милионера се бранят от служебни адвокати, определени от Софийската адвокатска колегия. Защитниците излагат интересен аргумент. Че Раиса не е наследник на починалата поетеса. Съдът обаче посочва кога е родена Раиса и кога е сключен бракът между майка ѝ и Банев, от което става ясно, че е наследница. Другият аргумент е, че имотите не били поделяеми.
Раиса води и още едно дело срещу пастрока си, което вече е спечелила. То е за обида и клевета. Според съдебното решение тя трябва да получи от него 2500 лв., което засега не се е случило, защото съдия изпълнител не може да го открие.
Самият Банев обаче също съди Раиса и дори собствения си син. През 2013 г. чрез офшорна компания Банев завежда иск срещу двамата.
Офшорката претендира, че има да взема 1,1 млн. евро от Дочка Банева, като сумата била отпусната като кредит за срок от 12 г. Заедно с лихвите сумата набъбнала до 2,420 млн. евро. Съдът обаче оставя без движение производството по делото на офшорката.
През 2013 година Раиса завежда контраиск, за да получи своята част от спестовен влог на майка си в швейцарската банка UBS, в който има малко над 1,2 млн. евро.
Съдът присъжда по 1/6 от сумата на Раиса и Николай-младши, а за Банев-старши остават над 840 000 евро. Неговите пари са преведени по сметка на Juriskando Consultants.
Банев не е особено словоохотлив по темата за сина си Николай. По време на изявлението си пред медиите в апелативния спецсъд, когато бе попитан за взаимоотношенията си с Николай-младши, се стресна и лаконично каза: “Той какво общо има?”
Дали най-после двете деца ще получат наследството на покойната си майка, което им се полага и от законова, и от морална гледна точка, тепърва ще се разбере.
Имот №5 се намира също в Ямбол. Той е апартамент с площ 42,02 квадрата - кухня, дневна, сервизни помещения, тераса, изба и таван.
Предмет на делото е и дворно място в троянското с. Борима, което се простира на 528 квадрата. В същото село е и седмият спорен имот, който е с площ 2995 кв. м.
Тримата наследници трябва да си разделят и нива в местността Ялията в с. Борима, която се простира на 22 декара, и на ливада от близо декар.
Всички имоти в троянското село са купени по време на брака между Дочка и Николай Банев. Любопитна подробност е, че интересите на Раиса се защитават от Радан Кънев. 
16.12.2018, 16:56 часа
2617 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha