Вицепремиер и министър посетиха социалните центрове в Монтана

Вицепремиер и министър посетиха социалните центрове в Монтана Програмата, чрез която се осигуряват лични асистенти ще продължи и през следващите девет месеца, заяви кметът на Монтана Златко Живков след посещението на вицепремиера Марияна Николова и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков в града. Днес те, придружавани от кмета и областният управител Росен Белчев, посетиха дневния център за пълнолетни лица с увреждания и два центъра за настаняване от семеен тип. Срещнаха се с децата и младежите в тях и им подариха три лаптопа и кошници с коледни лакомства.
„Има предложение от община Монтана за увеличаване капацитета за прием в центъра за обществена подкрепа и в дневния дом за  пълнолетни лица с увреждания, заяви министър Петков. Искаме да се уверим на място какво е положението и да преценим какво можем да направим.”
В дневния дом и центъра за обществена подкрепа се предлагат четири от общо 21 социални услуги,  които извършва община Монтана.
Всеки ден дневния дом се посещава от  54 деца и млади хора. За тях се грижат 18 души специализиран, обслужващ и ръководен персонал. За момента приемът в дома е прекратен, капацитета му е надхвърлен с няколко души. 
През последните десет години експертите в центъра за обществена подкрепа са  работили по 1321 случая, свързани с изоставяне, насилие, отпадане от училище, придобиване на родителски умения. Подпомогнати са  2527 деца и техните родители. Проведени са обучения на над 500 кандидат-осиновители  и кандидат-приемни родители.
 
17.12.2018, 13:43 часа
1609 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha