Врачани питат: Кой взе комисионната от сделката за завода с германците?

Врачани питат: Кой взе комисионната от сделката за завода с германците? В края на миналата седмица симпатизантите на управляващите във Враца имаха подходящ повод да изразят бурните си емоции. Техният любимец Калин Каменов, в качеството си на кмет на града, подписа договор с германската фирма „МД Електроник“ за изграждането на нов завод за кабели за пренос на данни и електронни компоненти. В препълнената зала на общината бе събрано цялото войнство, което имаше „уникалния“ шанс да подкрепи с френетични аплодисменти шумно афишираното събитие.
Някак встрани обаче - умишлено или не, остана един много важен въпрос: Кой взе комисионната от сделката с германците?
В западните страни със стари демокрации, откъдето идва дългоочакваният инвеститор, има закони за лобизма, които регламентират взаимоотношенията между политиците и търговските дружества. Всеки един, който съдейства на дадена фирма за успешна сделка, официално получава комисионна за това. Прието е да се дават между 5 и 8%, които посредникът получава съвсем законно. Няма причина да смятаме, че същото не е станало и в сделката между община Враца и германската компания. В дадения случай става въпрос за инвестиция от близо 22 000 000 лева и ако приемем, че комисионната е била само 5%, това акумулира приличната сума от 1 100 000 лева.
От общината вече публично потвърдиха, че представители на фирмата са идвали няколко пъти във Враца за изясняване на условията за изграждането на новия завод. Вероятно по време на тези рандевута е останало и малко време да се уточни тази дреболия с изплащането на комисионната.
Разбира се, напълно възможно е приличната сума от 1 100 000 лева да е била изплатена на представител на Българската агенция за инвестиции, издала най-високия клас „А“ за инвеститор на германците. Това обаче е малко вероятно, тъй като самият изпълнителен директор Стамен Янев посочи, че без активната работа на Калин Каменов и експертите от местната администрация сделка нямало да има.
Затова отрудените хорица от бедна Враца искат да знаят кой взе парите от сделката с г-н Крал? Дали сумата е преведена в българска, германска или швейцарска банка или, ако е платена кеш, защо е предпочетен този начин на разплащане? Няма причина, ако всичко е законно, избирателите да не знаят кой стана милионер само от една сделка? След като в България обаче все още не е приет закон за лобизма, дали изплащането на огромната сума е законно и дали по тази причина парите официално изобщо не са влизали на нейната територия?
Въпросите около сделката на общината във Враца с „МД Електроник“ ЕООД тепърва ще растат и по тази причина е твърде вероятно от бомбето да излезе някой заек. Може би фокусникът вече работи по този номер в редакцията на BulNews…
08.01.2019, 08:29 часа
7766 10
Коментари

Сменете Кмета!

08.01.2019, 20:45 часа
Еба ли Кокорино Мастиката в Радисън? Кой ще каже? Снимчици,а?

Фейсбук секта

08.01.2019, 16:37 часа
Ей нема да пишете против кметя,що е сега ше ви напишеме у групята,че не слушате нарежданята на власта.Кой ни не слуша назе е лош и е платен,па ниа не сме ич

началника от София

08.01.2019, 14:19 часа
Уредихме всички аспекти на сделката. Калинчо само се фукляви. В други градове изпратих и по големи инвестици, ама такова фукане няма. Само дразни хората това хлапе.

сестри Коен

08.01.2019, 13:12 часа
От три години по киното във ВРАЦА - "Крадливия КЛАНИ" -режисьор Цвъки и ДС /копуването и търговията с гласове е забранено до 12 години/

Нашенска му работа

08.01.2019, 12:36 часа
За това сме на това положение за жалост толкова време, винаги се търси под вола телето дори то да е полезно за обществото! А после искаме някой да прави инвестиции... оставете хората да работят, пък като не стане говорете тогава!

Врачански музувирлък

08.01.2019, 12:20 часа
Като няма завод - що няма,като има завод - някой е взел пари.Ебати племето зависливо врачанско сме

баба яга

08.01.2019, 11:37 часа
Отдавна Клани надмина Ники и то с голяма преднина всичко ще светне след края на мандата особено в обществените поръчки.

Марк Зукърбърг

08.01.2019, 09:22 часа
Е стига де..!! Ще отнемат грамотата на Цвета-администраторката...!!

Вбесен гражданин

08.01.2019, 09:06 часа
Алоо, КОНПИ, ДАНС, кво праите, бре?! Айде малко да поработите у Враца!

някой

08.01.2019, 08:43 часа
Ей...пак недоволни!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha