Финансовият директор на "Дунарит" задържан за пране на пари

Финансовият директор на "Дунарит" задържан за пране на пари Специализираната прокуратура внесе в съда по делото КТБ искане за задържане на петима доверени хора на Цветан Василев, сред които финансовият директор на "Дунарит" Никола Киров.
Имената на останалите са Васил Шуманов, Венцислав Тодоров, Иван Стойков, Красимир Зарев. Петимата са с повдигнати обвинения за пране на пари.
Припомняме, делото за фалита на КТБ тръгна по същество на 9 май. Тогава Апелативният наказателен съд прие решението на Спецсъда, че няма основания процесът да бъде прекратен и върнат на прокуратурата.
На 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован.
На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. В началото на заседанието тогава стана ясно, че призовката на Цветан Василев е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 години.
Обвинителният акт по делото за фалита на КТБ е над 210 000 страници и беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли миналата година. По делото са обвинени 18 лица.
Свидетелите по делото са повече от 400. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица, а събраният доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.
Освен за участие в организирана престъпна група, обвиняемите ще отговарят пред съда за източване на банката с над 2,7 млрд. лв.
Основен обвиняем е бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, тъй обаче от момента на поставянето на банката под особен надзор не се намира в България. Последното му местонахождение е Сърбия. Срещу него са повдигнати обвинения за общо 76 деяния.

 
12.01.2019, 15:25 часа
1054 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha