Съдът: Прокуратурата неправилно е отказала дело срещу Иван Гешев и Делян Пеевски

Съдът: Прокуратурата неправилно е отказала дело срещу Иван Гешев и Делян Пеевски Софийският градски съд е отменил отказа на прокуратурата да образува разследване по сигнала на БОЕЦ срещу Делян Пеевски, Иван Гешев и Бисер Лазов, свързан с фалита и източването на КТБ, съобщи гражданското движение и публикува определението на съда.
Според съдия Атанас Ст. Атанасов прокуратурата не е мотивирала отказа си. В прокурорското постановление са изредени номера на преписки, които, според прокурора, имат идентичен предмет като твърденията в сигнала - че бившият вече главен прокурор е унищожавал документи по делото "КТБ"; че Бисер Лазов, който е основният свидетел по делото КТБ и бивш счетоводител на подсъдимия банкер Цветан Василев, е извършил престъпление против правосъдието, а Пеевски е извършил престъпления, свързани с кредити от КТБ.
Така прокурорът П. Иванов се позовава на класическото правило - правото на всеки да не бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление. НПК казва, че не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато спрямо същото лице за същото престъпление има незавършено наказателно производство, влязла в сила присъда, постановление или влязло в сила определение или разпореждане за прекратяване на делото.
Съдът обаче обяснява, че прокурорът просто е изредил номера на преписки и не е обяснил за какво са водени те. А без мотиви постановлението на прокурора няма как да бъде проверено надлежно и подателят на сигнала не може да защити правата си.
От БОЕЦ припомнят как през май представиха десетки документи с данни за кредитите на Пеевски в КТБ и попитаха как Гешев, който като спецпрокурор тогава наблюдаваше делото, не е видял тези данни. След това гражданската организация внесе сигнали срещу Гешев, Лазов и Пеевски.
На 12 юли обаче идва отказът на прокурор П. Иванов от Софийската градска прокуратурата да образува дело по сигнала. Според БОЕЦ това е станало без да бъдат изследвани новите доказателства, представени от движението, без да бъдат призовани за сведения и да бъдат поискани документите им и без да бъде извършена проверка по същество. "Прокуратурата описва множеството сигнали на БОЕЦ от изминалите години срещу Пеевски и Гешев за фалита на КТБ  и на база постановените откази се постановява нов отказ. Класически пример за изпиране", казват БОЕЦ.
Отказът на прокурора от градската прокуратурата светкавично - само след 5 дни, е потвърден от Юлиян Лефтеров от Софийската апелативна прокуратура.
"Спечелихме тази много важна и знакова съдебна битка, но констатираме тежък пропуск в законодателните промени, които дадоха възможност за съдебен контрол на отказите на прокуратурата. Законодателят не е предвидил след отмяна на постановлението за отказ и връщането на преписката в прокуратурата тя да бъде разпределена на случаен принцип на друг прокурор. Сега същият прокурор ще гледа отново същата преписка и каква е вероятността изведнъж да се събуди и да реши топзи път да разследва Пеевски и Гешев задълбочено и всеобхватно?", питат БОЕЦ и обясняват, че ще поискат отвод на прокурор Иванов.
Както и "Сега" е разказвал, в прокуратурата отлежават няколко сигнала за пороци в делото за фалита на Корпоративна търговска банка. Именно Иван Гешев е авторът на обвинителния акт срещу Цветан Василев и още 17 души, които са подсъдими за източване на банката. Но от кориците на делото липсва името на Делян Пеевски въпреки преките доказателства, че пари от КТБ са насочвани към него. "Антикорупционния фонд" и сдружение БОЕЦ направиха публични документи, според които фирмите на Пеевски и майка му Ирена Кръстева са получили стотици милиони левове кредити.
Въпреки това Пеевски нито веднъж не е споменат в обвинителния акт.
През дружеството "Интерфин холдинг" например са минали близо 3 млн. евро, с които е купено оборудването на печатницата "ИПК Родина". Друга фирма посредник е "Краун медия", която е дала на закритата телевизия ТВ7 9,6 млн. лв. "Днешният сигнал е за това, че Бисер Лазов, Иван Гешев и Делян Пеевски са изградили организирана престъпна група за укриване данните за наличието на кредити на Пеевски към КТБ с цел материална облага, да се прикрият следите към тези кредити и те да не бъдат върнати, както и за престъпна група за престъпления срещу правосъдието", обясни сигнала си до прокуратурата лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев през май.
Самият Гешев е лаконичен в обясненията си за липсващия Пеевски в делото "КТБ". Попитан преди година защо в документи на банката срещу инициалите "ДП" са записани половин милиарда лева, главният прокурор отговори, че няма как да знае кой се крие зад тези букви.
"ДП може да е държавно предприятие", коментира той.
А при забележката на журналисти при представянето на "Модела "КТБ" от страна на Иван Гешев - как е възможно в десетки хиляди страници да го няма името Делян Пеевски, той отговаря: "В това изложение го няма и г-н Путин, няма и Обама - няма и много други хора."  
23.09.2023, 18:29 часа
711 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha