Правят исторически възстановки във Видин и Калафат

Правят исторически възстановки във Видин и Калафат Подготвят се исторически възстановки във Видин и Калафат. Идеята идва от румънска страна, тъй като съседите ни на север от река Дунав са направили много за освобождението на Видин. Целта е да се привлекат повече туристи в крайдунавския град и румънския Крайова, както и да се събудят патриотични чувства у младите, а историческатавъзстановка на боевете в двата погранични района да се превърне в традиционна. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за регионално развитие и бизнес център във Видин Евтим Стефанов. 
В момента се мисли концепцията за пресъздаването на историческото събитие, за което ще има бойно оборудване, реплики на хладни и огнестрелни оръжия и ще се заснеме филм.
"Ще се закупят 90 броя военни униформи - български, опълченски, руски и турски, които ще бъдат предоставени след това на клуб "Бдинци". Ще има военни обучения, където ученици ще влязат в ролята на войници. Участие ще вземат 180 души от България и Румъния", допълни Евтим Стефанов. 
Вече 10 години се прави историческа възстановка на освобождението на Видин от патриотичния клуб в града. 
Облечен като руски офицер, областният председател на клуб "Бдинци" при Националния съюз "Единение" Димчо Георгиевобясни ключови исторически факти от освобождението на Северозапада и по-конкретно за битките при Гривица и Смърдан.
Той показа снаряжение, както и румънска и турска униформи, които облякоха двамата братя, ученици в училище "Цар Симеон Велики", Емил и Любомир Александрови. 
Темата на историческата възстановка е "Калафат и Видин през периода 1877 - 1878 година" и предстои да се организира в двата погранични града в близките месеци. 
До дни започват семинари в района на Белоградчик, в които ще участват ученици от 8 до 10 клас. Срещи ще има и с участието на местните власти. 
14.01.2019, 15:02 часа
625 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha