Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в Кула се провежда уникалният по своята обредност обичай „Къпачи на Ивановден“.
Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари кулски фамилии, от чиито родоначалници е тръгнал този обичай. 
Тази година групата на къпачите наброява 9 души, само млади мъже, които вечерта на 19 срещу 20 януари ще тръгнат да къпят за здраве и плодородие именници и млади семейства. Групата постоянно се обновява с млади членове, които преминават през специален ритуал за посвещаване, извършван от главатаря и старите членове. Интересното е, че въпреки че ритуалът е изключително мъжки, все пак една жена е успяла да пробие през годините и е участвала в групата.
Оригиналните костюми, маски и грим се изработват и подготвят в читалището в Кула, откъдето групата тръгва. Задължително присъстват два основни персонажа - булка в национален празничен костюм и накити и младоженец. Женихът е задължен да пази булката от закачки и носи дебела дрянова сопа, с която удря тези, които се осмелят за задирят невестата. Другите членове на групата са облечени в кабаници, със страшни маски, окичени с пера и звънци.
Костюмите и ритуалите на този обичай доста се различават от кукерските маски и обредите, извършвани в други краища на страната.
Миналата година групата взе участие в големия кукерски фестивал „Сурва“ във Перник, където спечели сребърен медал точно заради тази оригиналност на обичая и костюмите. Тази година кулските къпачи няма да участват във Перник, но ще се включат в някои от по-късните маскарадни фестивали.
16.01.2019, 12:08 часа
801 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha