Проучват Римския път Рациария - Ниш

Проучват Римския път Рациария - Ниш Изследователска и културна дейност са двете основни насоки, в които ще протече дейността на Историческия музей в Белоградчик през 2019 година. Със своите прояви и обекти музеят помага да се разнообрази престоят на посетителите на града. 
Част от изследователската дейност са археологическите разкопки на територията на региона. Още през месец април започва проучването на Римския път Рациария - Ниш в частта до гр. Димово. Проучването се налага поради факта, че се предвижда газопроводът „Южен поток” да минава край града. Това предвижда предварителната археологическа работа, която ще се състои основно в проучване на каменната настилка. В края на месец май или началото на месец юни ще започнат поредните разкопки и проучвателна дейност на Късноантичната пътна станция „Анище”. Вероятно това ще са последните проучвания. Следва консервация и реставрация, която ще се извърши през 2020 година. Разкопките се ръководят от доц. д - р Сергей Торбатов от Национален исторически институт с музей към БАН. През юли месец се очаква да започне поредната изследователска работа и в пещерата „Козарника”, в която са открити най - ранни останки от човешко присъствие в България и на Балканите. Ръководители на работата са доц. д - р Николай Сираков и френския му колега д-р Жан Люк Гуадели. 
Интересни са и плануваните прояви за отбелязване на различни исторически събития. През първата половина на месец февруари ученици от училищата в града ще посетят музея по повод 141 години от Освобождението на града от османско владичество. По повод Международния ден на музеите се планува още една среща с ученици. През месец август е планирана изложба „15-ти пехотен ломски полк”. Обновената художествена галерия „Вълчо Вълчев”, която също е звено към музея, предвижда две изложби - през месец юли изложба на Йоана Камелиева, Вълчо Вълчев и Теодора Вълчева и през октомври - изложба - живопис на Маргарита Радославова. Активно е и участието на Историческия музей в отбелязването на всички исторически дати./ БНР 
17.01.2019, 14:01 часа
901 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha