Ново село събира жени от общината на Бабинден

Ново село събира жени от общината на Бабинден Уважението към бабата, помогнала за раждането на нов живот, новоселянките традиционно поднасят в навечерието на 21 януари. Затова днес, 18 януари, в салона на кооперацията във видинското село Ново село ще се съберат жените от цялата община, за да пресъздадат обичая „Поливане на бабата“ и да отпразнуват Деня на родилната помощ, Бабинден. Организатор е новоселското читалище „Земеделец-1874“, което тази година ще отбележи своята 145-годишнина. За да дойдат жените от новоселска община, помощ са им оказали читалищните работници по селата.
Празникът ще започне от портите на “бабата“ – д-р Наташа Петкова, която ще посрещне в своя дом младите булки, родили през 2018 г. Статистиката показва, че през миналата година са родени 12 бебета в общината. Още толкова младенци с новоселски корени са проплакали в областта, затова за организаторите тази година не бе трудно да намерят млади майки, които да поднесат менчето с вода и сапун, кърпата и питата с мед, за да благослови бабата жените в общината с леки раждания.
 Другият ключов момент в празника е, когато бабата ще завърти голямото хоро и ще поднесе символични бебета и китка здравец на младите булки с пожелание в семейството им да  се появят нови членове. И после – богата трапеза, кулинарни изложби, конкурси за Мисис Бабинден и Баба Бъц и много музика. Секция „Диабет“ към новоселския Клуб на пенсионера и хората с увреждания е подготвила своя изложба от здравословни храни. Жените са поканили свои гости, свързани с раждането и отглеждането на децата им. Затова по изключение на този женски празник ще има и мъжко присъствие. Кои ще дойдат – ще разберем в деня на празника. Всички 145 участници, записали се в първия голям общински празник за тази година са в очакване, защото организаторите от читалището са подготвили и свои малки изненади. 
18.01.2019, 12:57 часа
964 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha