Хиляди граждани участваха в голям екологичен протест в Белград

Хиляди граждани участваха в голям екологичен протест в Белград

Няколко хиляди сръбски граждани се събраха на площада пред Философския факултет, за да протестират срещу изграждането на мини водни електроцентрали и за запазване на реките, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА.
Вестникът оценява, че това е най-големият екологичен протест досега. Говорещите на митинга посочиха големите последици, които изграждането на мини хидроцентрали носи със себе си като замърсяването на реките и изтъкнаха, че някои реки вече са изгубени и на това трябва да бъде сложен край. Те призоваха властите в Сърбия да спрат да унищожават природата и отправиха посланието, че няма да се откажат докато не постигнат тази цел, тъй като това е най-важната борба от всички. Участниците в протеста преминаха по улиците на Белград в шествие до сградата на сръбското правителство, където предадоха искане за незабавно прекратяване на изграждането на мини водни електроцентрали в страната.
Вестник "Политика" съобщава, че премиерът Ана Бърнабич е пристигнала в Ню Йорк и е започнала работното си посещение в САЩ. В понеделник и вторник Бърнабич ще посети Кълъмбъс /Охайо/ и Атланта / Джорджия/, съобщи правителствената канцелария за сътрудничество с медиите.
Работещите в държавния сектор в Косово, около 25 000 души, обявиха, че днес ще започнат стачка, настоявайки за по-високи заплати, с което ще се присъединят към стачкуващите в образованието и здравеопазването. Към стачката ще се присъединят и работещите в държавната администрация. Около 500 000 ученици и студенти в Косово останаха на 24 януари по домовете си, заради стачката на учителите, които настояват за 30 процентно увеличение на заплатите. Лекарите и миньорите също започнаха стачка, настоявайки за по-високи заплати. Средната заплата в обществения сектор в Косово е 520 евро месечно, отбелязва вестник "Политика". 

28.01.2019, 10:17 часа
614 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha