Месецът на раждане разкрива на какви болести сме податливи

Месецът на раждане разкрива на какви болести сме податливи Испански учени проведоха проучване сред 30 000 души, вследствие на което откриха връзка между месеците на раждане и някои болести.
Сезонните промени в ултравиолетовите лъчи, нивата на витамин D, вирусите и алергиите могат да повлияят на развитието на плода, обясняват те. Например, производството на витамин D в организма недостига при бебета, родени през зимните месеци, като това може да има дълготрайно въздействие върху тяхното психическо и физическо здраве, пише „Дейли Мейл“.
„В това проучване открихме доказателства за значителна връзка между месеците на раждане и появата на 27 хронични заболявания, както и на дългосрочни здравословни проблеми.
Освен това, заболяванията протичат по различен начин в зависимост от това дали детето е момче или момиче”, обяснява професор Хосе Антонио Кесада, автор на изследването.
Ето и на кои болести сме по-податливи в зависимост от месеца на раждане:
ЯНУАРИ - децата от мъжки пол по-често като възрастни страдат от запек, болки в долната част на гърба и язва на стомаха. Жените, родени през този месец, страдат от мигрена и са склонни към сърдечни пристъпи.
ФЕВРУАРИ - момчетата по-често страдат от проблеми с щитовидната жлеза, сърце и остеоартрит. Жените също са предразположени към остеоартрит, проблеми с щитовидната жлеза, но също така и със съсирването на кръвта.
МАРТ - момчетата са по-склонни към астма, катаракти, сърдечни проблеми, а жените - към артрит, ревматизъм и запек.
АПРИЛ – мъжките априлски бебета в по-късен етап от живота имат проблеми с астмата, щитовидната жлеза и остеопорозата, а жените - с бронхит, тумори и остеопороза.
МАЙ - момчетата са по-податливи на депресия, астма и диабет, а жените - на хронични алергии, остеопороза и запек.
ЮНИ - момчета, родени през юни страдат по-малко от останалите от депресия и болки в кръста. Но те по-често имат сърдечни заболявания, катаракта и хроничен бронхит в сравнение с други мъже. Сред жените, родени този месец, има 33% по-малък риск от мигрена и 35% по-малък риск от развитие на менопаузни проблеми в сравнение с жените, родени през останалата част от годината. Но пък са по-предразположени към артрит, инконтиненция и ревматизъм.
ЮЛИ - жените, родени този месец, са с 27% по-висок риск от диагностициране на високо кръвно налягане и 40% по-голям риск от инконтиненция. Също така те са склонни към хронична болка в шията, астма и тумори. Мъжете, родени този месец, са предразположени към астма, тумори и артрит.
АВГУСТ - децата от мъжки пол, родени този месец, имат два пъти по-голям риск от астма в сравнение с децата, родени в началото на годината. Освен това те имат проблеми с щитовидната жлеза и остеопорозата. Жените са по-податливи на кръвни тромбоцити, ревматизъм и артрит.
СЕПТЕМВРИ - мъжте, родени този месец, три пъти повече имат проблеми с щитовидната жлеза, отколкото тези, родени през януари. Те са склонни към астма и остеопороза. Септемврийските бебета развиват най-малко хронични заболявания през целия си живот, но жените имат проблеми с щитовидната жлеза, злокачествените тумори и остеопорозата.
ОКТОМВРИ – през този месец се раждат най-много бебета. Жените, родени този месец по-често от други, имат висок холестерол, анемия и остеопороза. Към последното склонност имат и мъжете, а също така и към проблеми с щитовидната жлеза.
НОЕМВРИ - мъжете развиват хронични кожни проблеми, сърдечни заболявания и заболявания на щитовидната жлеза, докато жените са по-склонни към астма, хроничен бронхит и кръвни тромбове.
ДЕКЕМВРИ - жените са по-предразположени към хроничен бронхит, астма и кръвни тромбове, а мъжете - към катаракта, депресия и сърдечни проблеми.
12.02.2019, 10:52 часа
1466 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha