Здравната каса във Видин е изплатила най-много пари за лекарства през 2018 година

Здравната каса във Видин е изплатила най-много пари за лекарства през 2018 година

Над 30 милиона лева е изплатила Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин за 2018 година, което е с 800 хиляди лева повече, в сравнение с предходната година. Най-много са изплатените средства за лекарства 36%, което е 11 млн. лева, на второ място се нарежда болничната помощ, с изплатени 29% или 9 млн. лева, 11% са за специализираната и извънболнична помощ, 9 % от парите са отишли за първична и извънболнична помощ, 7%-  за стоматологична помощ, 3%- за медикодиагностични изследвания, 1%- за медицински  изделия- каза директорът на РЗОК- Видин д-р Владимир Вълчев. 
Наблюдава превес на изплатените пари за лекарства, като според него би трябвало да е обратното- за болнична дейност да се  отпускат повече средства. Такава ще бъде политиката на Касата тази година- висок медицински ефект при максимално ниски цени на лекарствата. 2 800 души са сменили личния си лекар в края на 2018 година, което е рекорден брой.
"Това произлиза от обстоятелството, че двама лекари напуснаха - на село Градец- д-р Начев и д-р Серафимова, която дейност се беше разпростряла в пет общини. Националните рамкови договори вървят в посока да се плаща за дейност. И с много по-малко пациенти, но качествено обслужени, сега могат повече средства да се заработват. Това е пътят. За да се стимулира работата и доброто медицинско обслужване на пациентите. Важно е при лекарите отношението на местната власт към тях. Там, където представителите на местната власт са проявили активност, добронамереност, нещата са много добре" - обясни д-р Вълчев.
53 договора е подписала РЗОК в първичната извънболнична помощ с 59 физически лица, сред които 7 групови практики. Сред специализираните има 48 индивидуални практики, 8 медицински центъра, 2 медикодентални центъра. При стоматолозите са подписани 94 договора, аптеките са 27 и те работят с лекарства, отпускани за  здравноосигурените лица, както и с ветерани и военноинвалиди. Мрежата от лечебни заведения е добра и покрива необходимостта от здравно обслужване - смята д-р Вълчев. 
Добрите примери за лекарски практики са в общините Димово, Кула, Грамада, Бойница, Ново село, Ружинци. Изводът е, че където кметовете създават добри условия за лекарите, населението получава качествено медицинско обслужване.

12.02.2019, 15:03 часа
1359 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha