Магистратите ще взимат по 1000 лева бонус за високи постижения

Магистратите ще взимат по 1000 лева бонус за високи постижения

По 1000 лева ще са индивудуалните парични награди, които ще се дават на магистрат заради постигнати от него високи резултати и образцово изпълнение на професионалните задължения. Миналата седмица Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие решение за разпределението на резерв по бюджета на съдебната власт, с който да бъдат осигурени средства за парични награди на съдиите, прокурорите и следователите. По силата на това решение Съдийската колегия ще разполага с 51 784 лв., а Прокурорската с 48 216 лв.
Такава награда се полага на съдиите, прокурорите и следователите, които отговарят на определени в Закон за съдебната власт условия и на голяма част от магистратите, на които предстои пенсиониране.
Дебатът дали да има конкретен размер на парите, които ще се дават като парична награда на магистратите стартира в Съдийската колегия на ВСС, след като съдия Теодор Милев от ОС-Велико Търново бе предложен за награждаване и пенсиониране от административния си ръководител.
Представляващият ВСС и председател на Комисията "Бюджет и финанси" на ВСС Боян Магдалинчев: "Ние ще видим в последствие дали може да се увеличи този фонд или не, но според мен предложението е сумата да е фиксирана до 1000 лева, без значение от кой орган на съдебната власт е магистратът". Колегията обаче прие наградата да е от 1000 лева за всички съдии, без значение от кое ниво на съдебната власт са отличените.
Непосредствено след това Съдийската колегия на ВСС единодушно гласува да награди съдия Теодор Милев с отличие "служебна благодарност и грамота" във връзка с навършването на пенсионна възраст. Междувременно съдебните кадровици посмъртно поощриха и Христо Николов Странджански, който бе съдия във Военно-апелативен съд, с отличие "личен почетен знак първа степен – златен".

12.02.2019, 16:46 часа
1169 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha