Фермери в паника: Овошките напъпиха, иде студ и ще ги съсипе

Фермери в паника: Овошките напъпиха, иде студ и ще ги съсипе

Земеделците в Пловдивския регион са в паника, тъй като заради пролетните температури овошките са напъпили, а задаващият се студ през уикенда може да ги унищожи. Синоптиците прогнозират, че в събота и неделя термометрите ще паднат под нулата, очаква се и сняг. През цялата следваща седмица минималните температури ще са до минус 7 градуса. След това живакът отново тръгва нагоре.
"Тези амплитуди могат да предизвикат стрес при плодните дръвчета. Както при всеки жив организъм, топлото време ускорява развитието, а студът го задържа. Другият риск е да се напука кората. Тогава растението загива", притеснени са фермерите. Според доц. Калинка Кузмова от катедрата по ботаника и агрометеорология в Аграрния университет колебанията на градусите действително оказват стрес при овошките, но едва ли ще има големи поражения, тъй като още не са пуснали филизи.
"Температури от минус 4-5 градуса не са проблем за пъпките на дръвчетата. Те още са в състояние на зимен покой. Фермерите няма защо да се тревожат", успокои шефът на Института по овощарство в Пловдив проф. Стефан Гандев. По думите му опасност за овошките има, ако са разцъфтели и живакът се срине повече от минус 15 градуса. Ябълките издържали и на минус 20 градуса, но прасковите загивали.

21.02.2019, 10:50 часа
729 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha