Казахстан премахва руския език от банкнотите и монетите си

Казахстан премахва руския език от банкнотите и монетите си Надписите на банкноти и монети от националната валута на Казахстан "тенге" ще бъдат отпечатани само на казахски език, който е държавен език.
Съответният указ на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев е публикуван на уебсайта на информационната и правна система за нормативни актове на републиката, съобщава ТАСС.
"В съответствие с чл. 3 от Закона на Република Казахстан от 30 март 1995 г. за Националната банка на Република Казахстан решавам: да одобри приложената Концепция за проектиране на банкноти и монети от националната валута - казахстанското тенге с ново издание", се казва в текста на документа.
Указът е в сила от датата на подписването му.
"Текстът на надписите, използвани при проектирането на банкноти и монети, е изготвен на държавния език. Проектирането на инвестиционни и колекционерски монети позволява използването на надписи на чужди езици", новата концепция за проектиране на банкноти и монети от националната валута, казахстански тенге е одобрена на 12 декември 2018 г. година.
По-рано в банкнотите и монетите на Казахстан са използвани надписи на държавен и руски език.
22.02.2019, 15:32 часа
742 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha