Заснет във Видин филм показва живота в бедните региони

Заснет във Видин филм показва живота в бедните региони Новият филм на режисьора проф. Иван Ничев "Можеш ли да убиваш", заснет преди година във Видин, тръгва по екраните в страната. Лентата разказва за седем млади мъже от Видин, които решават да променят мизерния си живот като станат платени войници в българската армия. От седмината само един е одобрен, а за останалите остава надеждата, че един ден нещо може да се промени. 
Филмът е документ за някои от проблемите на времето, в което живеем, обясни проф. Иван Ничев.
"Като почнем от проблемите на вашия град, на Северозапада - на тези райони, на които смятам, че държавата трябва да обърне повече внимание - да се направи инфраструктура, да се вдигне стандартът, да се създадат работни места, да се върнат хората, които са заминали, защото видях вашият град вечерно време свети тук-таме, което е много, много тягостно. Така че аз смятам, че за този район този филм, пък и за цяла България, но там най-вече се усещат някои проблеми на нашето съвремие, доста по-силно от това, което може да се види другаде. Така че той е важен филм за днешния ден, важен, разбира се, тази снимка някой ден ще я изровят хората - след десетина ,след 20 години да видят как сме живели. Дай боже тогава да живеят по-добре."
Според проф. Ничев държавата е длъжник на региона, който продължава да се нарежда сред най-бедните в Европа.
"Трябва да се направят и пътища, трябва да се помисли за инвестиции, за нови предприятия. Тягостно е, когато виждаш старите предприятия, които са загинали и, които са някакъв паметник на отминалото време. Да създадат нови предприятия, хората да заработят. Понеже филмът има и някакъв документален привкус, редно би било едно вглеждане, да се помага на тези райони, на хората от тези райони, защото имате прекрасен, красив град..."
Филмът обаче не се ограничава само до регионалните проблеми, а поставя въпроси, които са в дневния ред на цялата европейска общност, обясни режисьорът.
"Едно от посланията е това в каква Европа живеем, виждате колко проблеми имахме с мигрантите, проблемът с ИДИЛ, етнически напрежения и т.н. Но най-важното, което искам да кажа е, че филмът има смях, има усмивка, така че това не е някакъв тягостен филм за състоянието на нашите приятели и нашите колеги по-млади, защото говорим за 30-годишни герои, а е опит за един малко ироничен и комичен поглед върху времето, в което живеем и нашите собствени проблеми, но, разбира се, има и тъга - сълза и смях." 
Филмът ще бъде в киносалоните от 1 март. Месец по-късно проф. Иван Ничев и част от екипа ще посетят отново Видин, за да се срещнат с хора от града и да отговорят на въпросите им.
28.02.2019, 13:05 часа
1123 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha