Около 50 мед. сестри протестираха пред болницата във Видин

Около 50 мед. сестри протестираха пред болницата във Видин Медицински сестри и други здравни работници от видинската болница "Св. Петка" излязоха на протест пред лечебното заведение. Така професионалистите по здравни грижи във Видин се присъединиха към националния протест на своите колеги. Исканията са за по-високо заплащане на труда, каза председателят на дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в болницата Диана Богомилова.
"Основните ни искания са за по-високо заплащане, за да може пациентът да получи по-висок стандарт на обслужване. Всичко зависи от това- от намаления брой на здравните работници, от недоимъка, от това, че пациентът не може да бъде обслужен и обгрижен както трябва от една медицинска сестра, която е на смяна и трябва да обслужи 20 пациента или 10... Медицинските специалисти общо са 200 в тази болница. Най-ниската заплата е 580, най-високата е 610, на специалисти с висше образование, учили 4 години."
Над 50 медицински работници се включиха в протеста пред видинската болница.
"Нека да се види във всяко отделение колко пенсионери работят, каква е възрастта на персонала... В нашето отделение, Рентгеново отделение, трима пенсионери работят и другите сме над 50 години... Млади, които постъпиха, работиха няколко месеца и съответно напуснаха отделението... Едно нощно дежурство, знаете ли по колко получаваме?! По 25 стотинки на час. Шест часа е нощният труд и шест часа е дневният, и ние получаваме два лева за едно дежурство, при което ти не подвиваш крак, защото работя в Кардиология, в интензивен сектор... И всички работим на по две места, за да докараме някакви прилични доходи, да вържем месеца."
Протестиращите обявиха, че ще продължат с протестните действия, докато бъдат изпълнени исканията им. Лекари, граждани и организации дойдоха пред болницата, за да подкрепят медицинските специалисти.
01.03.2019, 16:40 часа
897 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha