Доц. д-р Йорданов: Във Враца е единственото акредитирано отделение по палиативни грижи

Доц. д-р Йорданов: Във Враца е единственото акредитирано отделение по палиативни грижи Единственото отделение по палиативни грижи в цялата страна, акредитирано от Европейското дружество по медицинска онкология, се намира в Комплексния онкологичен център във Враца. То е и първото в страната, основано през 1998 година и оттогава се ръководи от доц. д-р Николай Йорданов. 
Допреди няколко години никъде другаде у нас нямаше такива отделения, които да се грижат и да помагат на болните от онкологични заболявания. Въпреки че в последно време в страната се разкриха още, врачанското си остава единственото акредитирано и имащо правото да обучава специалисти по палиативна медицина от целия Европейски съюз, каза доц. д-р Йорданов.   
Палиативната грижа има за цел да осигури на онко болните пациенти максимално добро качество на живот. Лекарите и специалистите в отделението помагат на хората да се чувстват комфортно, облекчават болката им, спират гаденето и повръщането, коригират анемията ако има такава, лекуват умората им. 
В отделението работят двама лекари, 6 медицински сестри и психолог. Ползват се и услугите на консултанти – психиатри, невролози, хирурзи, ортопеди, специалисти по медицинска онкология, в зависимост от нуждите на човека. 
За да може отделението да отговаря 100% на препоръките на Световната здравна организация, то трябва да има и така наречените доброволци. За съжаление в България това е проблем, туй като в страната ни по закон доброволен труд не може да се полага. 
Доц. Д-р Николай Йорданов по специалност е анестезиолог. Той е завършил курса на университета в Корнел по анестезиология, след което е специализирал лечение на болката във Виена, палиетивна медицина в Познан при проф. Лучак, грижи за терминално болни в Будапеща и подкрепящи грижи при рак. Член е на европейските дружества по палиетивна медицина, по медицинска онкология, почетен член на българското дружество за лечение на болката и е зам.-председател на българската асоциация за продължителни и палиативни грижи. Доц. д-р Йорданов преподава във врачанския медицински университет и в университета в Плевен. Има около 70 публикации на тема палиативни грижи, издал е и няколко учебника.
 
22.03.2019, 08:35 часа
5749 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha