ООН: 10 деца са убити от въздушен удар на САЩ в Афганистан

ООН: 10 деца са убити от въздушен удар на САЩ в Афганистан Десет деца, част от голямо семейство са убити от американски въздушен удар в Афганистан, заедно с трима възрастни цивилни граждани, съобщава ООН, цитирана от "Ройтерс". 
Въздушният удар в събота е част от битка между талибаните и съвместните афганистански и американски сили, която продължи около 30 часа в северната  провинция Кундуз.
Децата и семейството са разселени от сражения на други места в страната, коментира мисията на ООН за подпомагане в Афганистан (UNAMA), като публикува предварителните си заключения за инцидента. В изявление на UNAMA се казва, че проверява информацията за 13 цивилни жертви по време на въздушния удар.
Други трима цивилни са ранени. Инцидентът е в квартал Телавка близо до град Кундуз.
Сержант Дебра Ричардсън, говорителка на ръководената от НАТО мисия за решителна подкрепа в Афганистан, потвърди в неделя, че американските сили извършват въздушни удари.
Тя обясни, че мисията има за цел да предотврати жертвите от цивилното население, докато талибаните умишлено се крият сред цивилните.
Рекорден брой афганистански граждани са убити миналата година, когато въздушните атаки и самоубийствените атентати се увеличиха, се казва в доклад на ООН от февруари.
Жертвите на въздушни удари сред децата се увеличават всяка година от 2014г. насам.
Боевете се усилиха в период на преговори между американски и талибански представители, чиято цел е да се сложи край на 17-годишната война в Афганистан.
25.03.2019, 14:39 часа
719 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha