Бой в Габрово: Мятат камъни по жандармерията, има арестувани и ранени /снимки/

Бой в Габрово: Мятат камъни по жандармерията, има арестувани и ранени /снимки/ Напрежението в Габрово ескалира с настъпването на нощта. Мирният протест от центъра на града премина в сблъсък между протестиращи с качулки и жандармерията, която е заградила подстъпите към циганската махала. Чупят се стъкла, замерят жандармерията с камъни, има ранени, съобщи БГНЕС.
Към 21:30 ч. силите на реда овладяха положението, няколко души бяха арестувани, а пострадалите при сблъсъците са откарани в спешния център на града. Двама от ранените са журналисти от ямболското радио 999.
По-рано днес хиляди се събраха в центъра на Габрово за втори пореден ден в знак на протест срещу безчинствата на трима цигани, които пребиха служител на хранителен магазин по време на работа. Пред протестиращите излязоха вицепремиерът Томислав Дончев, бивш кмет на града, и сегашният кмет Таня Христова.
Габрово е под полицейска блокада, всички подстъпи - входове и изходи на града, са блокирани от полиция. Пътуващите към града биват проверявани и ако нямат настоящ или постоянен адрес на територията на Габрово, биват отклонявани по обходни маршрути.
Днес през целия ден интернетът на всички доставчици в града беше спрян под претекст, че има профилактика на предавателните устройства, съобщи БГНЕС.
С настъпването на тъмнината младежи с качулки, шалове и фойерверки тръгнаха от центъра на града към циганското гето; специализирани полицейски сили охраняват и протестиращите, и къщите на циганите.
За разлика от вчера, когато протестът на жителите на Габрово не беше организиран, днес има организация. Инициаторите на протеста се стремят да запазят спокойствието в града и да не се стига до ескалация на напрежението, въпреки че от протестиращите се чуват гневни възгласи срещу това тяхно намерение.
След като днес съдът остави за постоянно в ареста тримата цигани, пребили продавач в неделя вечерта на работното му място, от съображения за сигурност те бяха отведени в Областната дирекция на МВР във Велико Търново.
11.04.2019, 22:47 часа
1815 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha