Болницата в Бяла Слатина публикува годишния си финансов отчет

Болницата в Бяла Слатина публикува годишния си финансов отчет Годишен Финансов Отчет на МБАЛ “Бяла Слатина“ ЕООД за 2018 г.

"МБАЛ - Бяла Слатина'' ЕООД притежава разрешение за осъществяване на лечебни дейности № МБ-18/04.06.2018 год., добавяйки нова структура – Отделение по физикална и рехабилитационна медицина. 
С него се разрешава на лечебното заведение да осъществява следните дейности:
1. Диагностика и лечение на заболявания, когато лечебната цел не може да бъде извършена в извънболнична  помощ.
2. Родилна помощ.
3. Рехабилитация.
4. Диагностика и консултации, поискани от лекар или лекар по дентална медицина от други лечебни заведения.
5. Клинични изпитвания на лекарствени продукти и медицински изделия съгласно действащото в страната законодателство. 
ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ, които си поставя лечебното заведение съответстват на възможностите и потенциала му. Те са обективно изпълними и насочени към извършване на своевременна и високо ефективна диагностика на заболяванията, повишаване на качеството на предоставяната лечебна дейност. Акцентирано е върху взаимодействието с останалите лечебни структури и конкретни задачи, които да създават правилна организация на дейността.
Целите и задачите поставени през 2017 година са реализирани в пълен обем от предварително заложените.  Основната цел за увеличение приходите на дружеството за 2018г. бе реализирана, като при предвидени 200 хил. лева,  увеличението е 300 хил. лева при минимално увеличение на разходите в размер на 2,28% и ръст на приходите от 10,22% на годишна база.
Приходите от продажба на услуги съставляват основната част от общите приходи на дружеството за 2018 год. – 93,35%,  спрямо  93,98% за 2017 год.
Увеличението на приходите по клинични пътеки от една страна се дължи на повишените цени на клиничните пътеки (средно с 25 %) по НРД 2018г., а от друга на системното преизпълнение над утвърдените месечни стойности от РЗОК през изминалата година. За 2017г. „МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД е регистрирала 128 714  лева надлимитна дейност. Това намери отражение в сключения договор през 2018г., където месечния лимит бе увеличен с близо 15 хил. лева в сравнение с предходната година. 
През 2018г. РЗОК - Враца не заплати на болницата извършена дейност в условията на спешност над утвърдените месечни стойности в размер на 43 757 лева. 
През 2018г. лечебното заведение усвои финансиране от Министерство на здравеопазването по Договор за оказване на спешна медицинска помощ за пациенти със спешни състояния, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение и субсидия за общински лечебни заведения за болнична помощ, които се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната и по Договор за извършване на универсален неонатален слухов скрининг на всички новородени в размер на 183 824 лева. 
Прихода от община Бяла Слатина е в размер на 17 298 лева .
През изминалата 2018 г. общината финансира изграждането на аварийно противопожарно стълбище към отделение по Хирургия, отделение по анестезиология и интензивно и лечение и АГО на стойност 18 500 лева. Изграждането на стълбището е продължение на реализирания проект по ОП „Красива България“ - СМР на обект „Вътрешно преустройство на съществуваща сграда част от „МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД в УПИ I, кв.4, гр.Бяла Слатина”. Проекта е изготвен и реализиран от община Бяла Слатина, като бяха ремонтирани изцяло отделение по Хирургия и отделение по анестезиология и интензивно и лечение.
След завършването на всеки ремонт се подобрява енергийната ефективност на сградата, което пряко се отразява на разходите за отопление, осветление и водоснабдяване.
Основния изводът, който може да се направи след анализа на приходите, е че въпреки постоянно завишаващите се критерии и поставянето на нови и нови финансови рамки на основната дейност от страна на НЗОК, респективно РЗОК Враца, дружеството увеличава  приходите си, както през настоящата така и през следващата година. Трябва де се отбележи и благоприятното въздействие на финансирането от страна на Министерство на здравеопазването и това на принципала на дружеството в лицето на Община Бяла Слатина.
В основната си част разходите са свързани с основната дейност на болницата, разходи за възнаграждения и осигуровки на персонала зает в дейността му, разходи за медикаменти и консумативи и амортизации.
В резултат на предприетите действия от ръководството за оптимизиране разходите за възнаграждения и числеността на персонала, предприети още през предходната 2017 година бе осигурена възможността за постигнати добри финансови резултати да бъде изплатено допълнително материално стимулиране на всички служители на база реално отработено време през 2018 година в размер на 100 665 лева. 
Финансовият резултат на дружеството за 2018 год. е печалба  в размер на 185 хил. лева след годишното данъчно облагане.
Към 31.12.2018 год. „МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД няма просрочени задължения, краткосрочните задължения на дружеството са в размер на 249 955 лева. Дружеството намалява задълженията си, като общо през отчетната година дружеството е намалило краткосрочните си задължения с 50 217 лева. 
От началото на 2018г. „МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД придоби дълготрайни активи на обща стойност 84 586 лева, от които със собствени средства в размер на 66 086 лева и със средства предоставени от община Бяла Слатина в размер на 18 500 лева, както следва:
-    ЮПС за апаратурата в клинична лаборатория;
-    Два броя нови хемодиализни апарата;
-    Апарат за средночестотни и интерферентни токове;
-    Апарат за магнитотерапия с два индуктора;
-    Комбиниран ултразвуков апарат;
-    Камера за видеонаблюдение;
-    три броя комбинирани 500 литрови бойлера за централно водоснабдяване;
-    два броя пациент монитор JUMPER JPD-800B;
-    малка клетка на Роше с пълен компект принадлежности;
-    аварийно противопожарно стълбище.

Стопански цели на ръководството за 2019 год.
Ръководството счита, че основните направления в дейността на дружеството ще трябва да бъдат насочени към :
•        Удовлетворяване потребностите от здравни услуги на населението от района в областта на болнична медицинска помощ с оглед повишаване качеството им на живот чрез охраняване, укрепване и възстановяване на здравето, своевременно, в оптимален обем и качествено диагностициране :
•    Внедряване на съвременни методи на, диагностика и лечение;
•    Изпълнение на промотивни и социални дейности;
•    Определяне и посрещане по най-добрият начин, потребностите на своите пациенти и на други заинтересовани страни;
•    Постигане на ефективен и лоялен начин на конкуриращо се предимство пред останалите болници от региона;
•    Разкриване на нова дейност по физиотерапия и рехабилитация;
•    Увеличаване бюджета на „МБАЛ Бала Слатина“ ЕООД с 500 000 лева на годишна база;
•    Увеличаване  на преминалите болни по клинични пътеки;
•    Увеличаване ефективността на единица вложени средства до постигане на положителен финансов резултат;
•    Повишаване квалификацията на персонала;
•    Закупуване на нова надеждна медицинска апаратура за АГ отделението, отделение по хемодиализа, хирургично отделение;
•    Реконструкция и ремонт на отоплителната инсталация;
•    Съвместно с Община Бяла Слатина - участие в проекти на ОП "Красива България" за подобряване на инфраструктурата, материалната база и енергийната ефективност на ЛЗ; 
•    Повишаване на доходите и жизнения стандарт на служителите в „МБАЛ Бяла Слатина” ЕООД и достигане нивата на възнаграждения по подписаното рамково споразумение в системата на здравеопазване.
Постигане на финансова стабилизация на МБАЛ- Бяла Слатина ЕООД, по-целесъобразно изразходване на средствата, оптимизация на персонала на МБАЛ.
 Годишния Финансов Отчет на дружеството е приет на сесия на Общински съвет Бяла Слатина с пълно мнозинство на 28.03.2019г.
17.04.2019, 13:59 часа
2256 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha