Министър Петя Аврамова: Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството

Министър Петя Аврамова: Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството, съобщи във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“. Министърът посочи, че за изграждането на трасето от Ботевград  до Мездра, което е разделено на два лота, са подадени съответно 9 оферти за първия лот и 6 оферти  за строителството на втория участък. 
„В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности“, коментира тя.  
Петя Аврамова напомни, че този път плащането ще е в края, когато бъдат построени обектите и имат акт 16, с което се очаква строителите да работят максимално бързо и качествено. Тя добави, че се работи активно и за магистралата от Видин до Враца. От Видин до Монтана има изготвени технически проекти за отсечките от Видин до Димово и от Димово до Ружинци, както и от Ружинци до Монтана. Процедира се парцеларният план за първия етап и се извършват отчуждителни процедури. До края на годината ще обявим тръжните процедури за отсечката от Видин до Ружинци, а в последствие и от Ружинци до Монтана, където технически проектът е напреднал, каза Аврамова.  И допълни,  че се предвижда и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра.
Тя подчерта, че за последните две години със средства от държавния бюджет в област Враца са ремонтирани 63 км републикански пътища, като са вложени 32 млн. лв. Сред тях са бул. „В. Кънчов” във Враца, отсечките Враца – Криводол, Криводол – Монтана, Галатин – Фурен, Хайредин – Бутан – Гложене. Ремонтиран е и мостът над река Ботуня на първокласния път Монтана – Враца. И към момента продължава рехабилитацията на 17 км от пътя Враца – пещерата Леденика по ОП „Региони в растеж”.  Стойността на ремонтните дейности е над 13 млн. лв.
„Тук искам да подчертая, че всяка инвестиция, която се прави в област Враца, независимо дали е по линията на европейската солидарност, дали е със средства от държавния или общинския бюджет води след себе си икономическо развитие и подобряване живота на хората. Реализацията на проектите в пътния сектор несъмнено ускоряват икономическия растеж. Добрите пътни отсечки привличат инвеститорите”, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството. 
Петя Аврамова акцентира и върху важността на инвестициите  по ОП „Региони в растеж”, защото със средствата работят всички общини, които са допустими бенефициенти. Тя обърна внимание на кметовете и на местните власти, че програмата влиза в своята решителна фаза и трябва да бъдат активни и при реализация на проекти с финансови инструменти, за които е предвиден ресурс от 600 млн. лв. Те могат да бъдат използвани от общините под формата на нисколихвени кредити, банкови гаранции в проекти за подобряване на градската среда и туризма. В следващия програмен период се откриват големи възможности пред местните власти да реализират проекти, които да отговарят на спецификите и нуждите на региона. В област Враца се инвестират 64 млн. лв. по 33 проекта като до момента са изплатени над 35 млн. лв. 29 са проектите на общини на стойност 44.5 млн. лв. и 4 на бенефициенти от централната администрация: 2 проекта на МОН и по един на МЗ и АПИ. Работи се и усилено по програмите за трансгранично сътрудничество, като с участието на партньори от Враца се финансират общо 22 проекта. 
43,2 млн. лв. без ДДС  от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ ще бъдат инвестирани в модернизация на ВиК мрежата в област Враца, информира още регионалният министър. Средствата са предвидени в проектното предложение на ВиК – Враца за безвъзмездна финансова помощ по програмата, каза министърът и допълни, че предвидените инвестиции са за четири населени места в областта: Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра, разпределени по 3 компонента за реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и на довеждащ водопровод за гр. Враца, както и реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. В резултат ще бъде реконструирана и доизградена водоснабдителна мрежа с дължина близо 54 километра, както и реконструиран близо 800 метра довеждащ водопровод.
На форума регионалният министър подчерта, че МРРБ има сключени споразумения с няколко общини от областта за финансиране на ВиК обекти.
Народният представител от ПП ГЕРБ Красен Кръстев бе категоричен, че може да се говори за подем в държавата, когато се отделят  и  достатъчно  средства за  култура,  спорт, обновяване на църковни  храмове и православие.
„В последните  години сме свидетели, че именно точно това се случва.  Наред с изпълнението на големи инфраструктурни проекти в областта се откриват нови  предприятия и има засилен  инвеститорски интерес. Обновяват се спортни комплекси, изграждат се многофункционални спортни площадки, извършват се основни ремонти на сградите на  читалища и зали. Тук е моментът да благодарим на министър-председателя Бойко Борисов за вече отделените сериозни средства от държавния бюджет за възстановяване на изгорялото читалище в кметство Гложене, като съвсем скоро то отново ще приеме своите самодейни колективи и ще стане център на културата в селото. Няма да пропусна и отделените средства по  Механизма  за  финансиране на   ремонти  в  църковните  православни храмове в областта от Дирекция по вероизповедания към Министерски съвет”, каза Красен Кръстев.
Кметът на община Враца Калин Каменов подчерта, че общата стойност на реализираните проекти в община Враца е на стойност 26 млн. лв. В момента се изпълняват още два проекта по ОП „Региони в растеж” – за нови услуги за деца и младежи и четири нови услуги за възрастните хора. Подготвят се и два проекта за подобряване и развитие на туристическите атракции на стойност близо 9 млн. лева. 
„Убеден съм, че още тази година нашите съграждани ще усетят ефекта от качествената работа и добре изпълнените проекти във Враца. Сигурен съм, че имиджът на нашия град ще се подобри драстично”, каза Калин Каменов. 
Областният управител Малина Николова представи информация за допълнителното финансиране, предоставено от правителството, в последните две години, на общините и областната администрация за решаване на редица инфраструктурни проблеми, превантивни и възстановителни дейности при бедствия и аварии. Средствата, получени с ПМС за област Враца са 26 796 927 лв. 
„Това даде възможност да бъдат решени редица проблеми в общините с ремонт и рехабилитация на уличната мрежа, обществени сгради и спортна инфраструктура, осветлението на стадион „Христо Ботев”, ремонт на Митрополията, детски градини, читалища и други. Със средства от държавния бюджет е осъществено и планово почистване от Областна администрация – Враца на 12 речни участъци в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Криводол, Роман, а за община Мизия е изготвен технически проект за речното корито на р. Скът, който ще се реализира като превантивна дейност с новата програма на областния управител“, каза още Малина Николова.
Участие във форума взеха и кандидатът за член на Европейския парламент д-р Иво Ралчовски, кметове на общини и населени места от област Враца, общински съветници, представители на институции, бизнес и граждани. 

 
19.04.2019, 09:58 часа
1131 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha