Организират се пунктове за изкупуване на охлюви в Монтана и Видин

Организират се пунктове за изкупуване на охлюви в Монтана и Видин До 1 май се подават уведомления за откриване на пунктове за изкупуване на охлюви на територията на областите Монтана и Видин. Кампанията стартира от 10 май. Указанията са публикувани в заповед на екоминистъра.
Документите се приемат в екоинспекцията в Монтана до 1 май включително. Периодът за събиране и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермерско отглеждане е от 10 май до 30 юни включително.
Градинският и лозовият охлюв са включени в Приложение № 4 на Закона за биологичното разнообразие. Екземплярите трябва да са с размери над 28 мм диаметър на черупките. Отговорниците на изкупвателните пунктове са длъжни да осигурят хладни или хладилни помещения за съхраняването им, подходящ амбалаж, както и калибровъчни сита за отделяне на маломерните, които трябва да се връщат веднага и на подходящи места обратно в природата. За целта физическите и юридическите лица са длъжни да уведомят РИОСВ за организираните от тях пунктове за изкупуване на охлюви, както и отговорниците към тях в срок до 1 май.
В случай, че до 30 юни останат неизнесени количества, то лицата са длъжни да ги декларират в екоинспекцията до 5 юли.
Лицата, които притежават ферми за охлюви, са длъжни да декларират количествата във фермите си пред РИОСВ, в срок до 25 април. Физическите лица, нарушители на заповеда, се наказват с глоби от 100 до 1000 лв, а на юридическите лица и на едноличните търговци се налагат имуществени санкции от 200 до 5 000 лева, съгласно разпоредбите на чл. 124 от Закона за биологичното разнообразие.
24.04.2019, 14:39 часа
871 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha