По-малко престъпления, но повече тежки катастрофи отчетоха в Монтанско

По-малко престъпления, но повече тежки катастрофи отчетоха в Монтанско

Намаление с 5,4 % на регистрираните криминални престъпления през тримесечието на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г., отчита ОДМВР Монтана. / 434 престъпления при 459 за 2018 г./. Престъпленията против личността бележат намаление от 40%. / 27 при 45 за 2018 г./. Престъпленията против собствеността са 176 при 219 за предходната година – отчита се намаление с около 19%. Общоопасните престъпления се характеризират с увеличение от 1,3%.
През периода са регистрирани 3 грабежа, при 5 за 2018 г. При кражбите се наблюдава намаление с 26 % / 137 бр. при 186 до март на 2018 г./. 15 са регистрираните измами, при 5 – за същия период на 2018 г. През тримесечието в областта няма умишлени убийства, през 2018 г. е станало едно. Посегателствата спрямо МПС са 2, при 3 – за тримесечието на 2018 г., палежи - 9, при 14 – за 2018 г. При престъпленията, свързани с наркотици, се наблюдава ръст от 18% .
С цел противодействие на конвенционалната престъпност и миграционния натиск съвместни екипи от служители на Зонално жандармерийско управление Монтана и 4-те Районни полицейски управления са провели 76 специализирани полицейски операции през месец март. В акциите са участвали 450 служители на Районни управления и 93 на Зоналното жандармерийско управление. В хода на операциите са съставени 880 акта за административни нарушения, проверени са 2 840 МПС и 3 703 лица, иззети са 12 незаконно притежавани оръжия и боеприпаси и 1 кг акцизни стоки без бандерол. Продължават срещите на мобилните полицейски екипи с населението и общинските представители в малките и отдалечени населените места, при които се получават сигнали за престъпления, нарушения на обществения ред и се установява на обратна връзка за работата на местните полицейски инспектори и държавни институции. Полицейски служители провеждат наблюдения, срещи и превантивни беседи с лицата от криминалния контингент и освободените от местата за лишаване от свобода, като се търсят възможности за превъзпитанието и интеграцията им в обществото чрез трудова ангажираност, осигурена от бюрата по труда и други възможности.
Във връзка с предстоящото опазване на селскостопанската продукция в ОД МВР Монтана са изготвени планове за противодействие на престъпленията в селското стопанство. Предприети са множество превантивни мероприятия по различни направления на дейност. Служители на МВР провеждат срещи със земеделски производители и кооперация за предотвратяване на крабжите на скъпи земеделски препарати и измамите при покупко-продажбите на селскостопанска продукция. През предстоящия туристически сезон униформени служители се срещат с управителите на хотели и места за настаняване на гости с цел установяване на евентуални извършители на терористични актове. В ОД МВР Монтана са изготвени и планове с конкретни мерки за предотвратяване на престъпленията в горското, дивечово и рибно стопанство, като се отчита добро взаимодействие с местните структури на ИАРА и ДГС.
С 10 повече са тежките ПТП в областта и с 26 повече ранените при катастрофи през настоящата година, отчитат от Пътна полиция. Към момента в областта са регистрирани 42 тежки пътнотранспортни произшествия, с 2-ма убити и 63 ранени. / През същия период на 2018 г. тежките катастрофи в областта са 32, с 2-ма убити и 37 ранени./. Най-голям е броят на сблъсъците между движещи се пътни превозни средства – 15 тежки ПТП, с 1 убит и 20 ранени. Следват сблъсъците на МПС в дърво или стълб – 7 тежки ПТП, без загинали, с 8 ранени. Втората жертва на ПТП през годината е загинала при преобръщане на МПС. Движението с несъобразена скорост продължава да води класацията при броя на тежките катастрофи в областта – 22 тежки ПТП, с 1 убит и 38 ранени. При отнемане на предимство са станали 5 тежки ПТП, с 9 ранени, при внезапно навлизане в насрещното платно за движение са станали тежки ПТП, с 1 убит и 1 ранен. Статистиката показва, че пътният травматизъм в област Монтана настъпва предимно в извън населените места - 25 тежки ПТП, с 2-ма загинали и 44 ранени. В населените места са настъпили 17 тежки ПТП, без жертви, пострадали са 19 граждани. От КАТ съобщават, че най-голям е броят на тежките катастрофи, настъпили на второкласните и след тях на третокласните пътища. Значително по-малък еброят на тежките ПТП на първокласния път Е 79 – 3 тежки ПТП, с 2-ма ранени.
Данните съобщиха на брифинг в ОД МВР Монтана н-к група "Оперативен анализ и полицейска статистика" ст. инспектор Петър Петров и н-к сектор "Пътна полиция" гл. инспектор Елвис Иванов.

25.04.2019, 10:03 часа
1470 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha