"Панорама на средното образование" се проведе във Видин

"Панорама на средното образование" се проведе във Видин Училища от община Видин представиха утвърдения си план-прием за учебната 2019/2020 година по атрактивен начин и чрез разнообразни рекламни материали. На импровизирани щандове деца, представляващи учебните заведения, раздаваха брошури и запознаваха бъдещите гимназисти, както и родителите им с предлаганите специалности- утвърдени и нови. 
В Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин ще бъдат разкрити две нови паралелки, те са в област "Техники и технологии". Там се предлагат 3 специалности, едната е с дългогодишна практика -"Компютърна техника и технологии", а другите две са нови за училището, това каза Десислава Цокова- старши учител в гимназията:
"Едната е "Приложен програмист", това е специалността, която се предлага в сътрудничество с "Ай Ти" компании. Другата специалност е "Промишлена електроника", за нея имаме партньор, при който децата ще ходят на практика в завода".
Възстановява се дългогодишна професия "Оператор в шевното производство", в която преди години се обучавали ученици , припомни  учителят в Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" Аксиния Петрова.
"В годините назад на тази професия беше преустановен приема. Но за сметка на това производството в нашият град е акцентирано в много шевни предприятия, които изпитват затруднения по отношение на работници и една от причините да бъде възстановена, е по тяхно желание."
За новата учебна година в Професионална гимназия по селско стопанство „Г.М.Димитров” Дунавци ще бъде разкрита нова професия "Хлебар-сладкар" в дневна форма на обучение, това каза за Радио ВИДИН Анелия Вачева учител в гимназията.
"Тя е със специалност "Производство на хляб и хлебни изделия", което е ново предложение. След 7 клас е приемът, това е една специалност, с която учениците могат да се реализират професионално".
Посетителите на панорамата бяха най-вече деца, на които им предстои да станат гимназисти, не лиспваха и родители, които направиха избор:.
"Харесах си от тиха за туризъм, харесва ми...Още не сме решили, на мен всяко училище ми харесва, но съм се насочила към математическата гимназия...Аз може би в английската, езиците ми се отдават, харесвам английски език, знам италиански."
Всички ученици бяха активни и инициираха различни презентации с, които популяризираха своите учебни заведения. Най-колоритно, обаче, беше пред щанда на училището по изкуства във Видин- "Св. Св. Кирил и Методий". Ученици в народни носии пяха песни и играха хора. /БНР
25.04.2019, 10:46 часа
634 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha