„Благотворни приятели“ отново учреди стипендия за даровити студенти в памет на проф. Андрей Николов /снимки/

„Благотворни приятели“ отново учреди стипендия за даровити студенти в памет на проф. Андрей Николов /снимки/ За втора поредна година врачанското сдружение „Благотворни приятели“ учреди стипендия за даровити студенти в памет на Патриарха на българската скулптура проф. Андрей Николов. На кратка церемония вчера в регионалния исторически музей, в деня, в който отбелязваме 141 години от рождението на именития врачанин, представителите на сдружението Йордан Николов, Борил Коцев и Мартин Харизанов връчиха на Филип Филипов удостоверението за стипендията. От началото на новата академична 2019/2020 година той ще получава всеки месец от „Благотворни приятели“ по 250 лв.
Филип Иванов Филипов е роден на 04.07.1998 г. във Враца. Потомствен каменар. Завършил е основното си образование в СОУ „Отец Паисий“, в последствие завършва средно специално образование в Професионална гимназия по каменообработване в с. Кунино, професия: Художник, специалност "Скулптура". Към момента е студент 2-ри курс в НХА София, специалност „Скулптура“. Лауреат е на национални конкурси, от които има четири първи места. Има участия в изложби в София, Враца, Благоевград и Кюстендил. Правил е демонстрации по каменоделство на Международен панаир на занаятите в Пловдив, античен фестивал „Орел на Дунава“ в Свищов и панаир на занаятите в Трявна. Три поредни години е стипендиант на Американска фондация за България (АФБ). 
От миналата година той е носител на учредената стипендия за млади врачани, с постижения в скулптурата, носеща името на проф. Андрей Николов Староселски.
30.04.2019, 09:35 часа
2030 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha