"Мисия язовира" събира екоактивисти в Монтана

"Мисия язовира" събира екоактивисти в Монтана Поредната акция за почистване организират доброволци от групата "Да почистим Монтана, но не за един ден". Този път ще чистят бреговете на язовир Огоста, съвместно с местното сдружение "Рибар", които от години опазват рибните ресурси в язовира и река Огоста. Събират се на 11 май /събота/, в 10 часа.
"Това е място и за разходка, освен за риболов. Бреговете му са 40-50 километра като обиколка, но ние едва ли ще успеем всичките да ги обиколим. Планираме да се фокусираме около ръкава, който е около село Горно Церовене и евентуално, ако се съберат повече хора, Благовския ръкав, където има най- много боклуци. Едната ни среща, на която каним всички желаещи да се присъединят, е на асфалта при баластриерите в Церовския ръкав, а другата- на стената, където има паркинг. Ще се организираме кой къде ще ходи. Очакваме, че ще дойдат тези, които наистина ги вълнува какво се случва",разказа доброволецът Теодора Илиева от организаторите на почистването.
Досега доброволците са направили четири мисии за почистване на квартал "Младост" и две за почистване на горичката над "Слънчевата градина". Решили са и да събират пластмасовите капачки от шишетата, които намират по време на акциите и да ги предават с цел закупуване на кувьози за родилното отделение в монтанската болница. Ще садят и фиданки по бреговете на язовира. 
Втората тема в "Еко Свят" днес е за еднодневни излети в почивните дни, които организира за врачани и гости на града Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Тази година започнаха малко по- рано. На 1 май се проведе излет до водопада "Скакля" и село Згориград. Разходките сред природата се организират за десета поредна година. В определени почивни дни, (съботи или недели) граждани, туристи и гости на гр. Враца ще могат да се включат в организирани посещения по Врачанската екопътека, водопада "Скакля", пещера "Леденика", както и до по- непознати местности и природни забележителности. Туристите ще води Евгени Христов - квалифициран планински водач.
"Тази година също предвиждаме посещения на по- непознати места на територията на парка. Определено ще имаме интересна програма и тази година- по- дълга. От май месец започваме до края на септември или края на октомври", съобщи Оля Генова,експерт в Дирекцията на Природния парк.
В преходите може да се включат и начинаещи туристи. Задължителни са удобни туристически обувки, дълъг панталон, дъждобран, суха храна и вода. Записванията се правят в Природозащитен център "Натура". Подробности за преходите могат да се видят в интернет, на сайта на Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан".
И третата тема в предаването- ловните дружинки в област Монтана ще подпомагат контролната дейност на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Целта е да се ограничат бракониерските набези.
"Всички дружинки на територията на нашето дружество, които са 60, най- вече в периода на забраната за риболов, нашите дружинки приемат ангажимента да охраняват доброволно. С това се опитваме да подсещаме и другите хора в страната, че това е единственият начин, защото силите на ИАРА няма как да стигнат, при положение, че всеки окръжен град има по трима- четирима служители", каза Владимир Цветков- председател на рибарския клуб и член на Управителния съвет на Ловно-рибарското дружество в Монтана.
От тази година дружеството започва работа с деца от монтанските села и градове, които са свързани със запознаване с природата, лова и риболова.
02.05.2019, 16:25 часа
1630 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha