Облаци и дъжд през цялата седмица, възможни са и градушки

Облаци и дъжд през цялата седмица, възможни са и градушки

Не са изключени градушки до края на седмицата, през целия период ще останем под влиянието на област на ниско атмосферно налягане, което предопределя вероятността от валежи. Това обяви синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева тази сутрин по Би Ти Ви.
Не е необичайно през май месец да има толкова валежи, градушки, гръмотевични бури - напротив, точно това доказва, че в България има типична пролет, независимо от твърденията през последните години, че междинните сезони изчезвали, обясни тя. Именно обилните извалявания и динамичното време са сред характеристиките на пролетта, напомни тя. Тези извалявания са неравномерни, даде синоптичката пример с преизпълнените вече едва за 10-дневие месечни норми от дъжд за райони като Ямболско.
​​​​​​​Нахлува студен въздух от северните ширини, това причинява развитието на много мощна купесто-дъждовна облачност през следващите дни над нашия регион, то обяснява и необичайно лошото време в Италия.
Днес валежите ще се задържат в крайните западни райони, вятърът от изток-югоизток ще се усилва. 10-ина литра на квадратен метър са очакваните количества дъжд в централна България, в крайните северозападни и югозападни райони ще са по-съществени. Този вятър ще е причината и за това температурите по морето да останат най-ниските в страната.
До 19-и по-ниски от обичайните ще са температурите в голяма част от Балканския полуостров и в Италия, там даже и сняг ще вали. Циклонът ще стационира дълго време над Централното Средиземономорие, съобщи Стойчева.
За слани няма да се притесняваме. В събота-неделя температурите ще са около 20 градуса, повече изключения надолу от климатичните норми няма да има. Дори рязко ще се затопли, до 33 - 34 градуса в отделни райони може да има в понеделник и вторник следващата седмица.
Рязкото затопляне ще е в резултат та термичен гребен -циркулация на горещ въздух от Африка. Температурите ще се доближат до юнските. 39,5 градуса е рекордът за майска температура в България преди 60 години.
Проблемът е, че има нов Средиземноморски циклон, който приближава и точно по 24 май може да доведе пак до обилни валежи и градушки, предупреди обаче метеорологът.
Засега не се очаква нищо необичайно през лятото, сочи дългосрочната прогноза на националния институт.

13.05.2019, 13:46 часа
1100 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha